Előfizetői tartalom

Fél év alatt több mint 200 milliárdos profit az MVM-nél

Portfolio
Közzétette a 2023-as év első feléről szóló pénzügyi jelentését az MVM csoport, amelyből kiderült, hogy az energiapiacokon tapasztalható konszolidáció ellenére jelentős mértékben tudott profitálni a cég. A féléves adózott eredmény közel harmada a külföldi leányvállalatok teljesítményéből adódott.

Növekvő bevétel

Az értékesítés nettó árbevétele 2 770 milliárd forintot ért el az idei év első felében az MVM csoportnál, ami 14 százalékos emelkedésnek felel meg (+ 340 milliárd forint) az egy évvel korábbihoz képest - ebben elsősorban az Infrastuktúra és a Kiskereskedelmi üzletág teljesítménye játszott szerepet.

  • Infrastuktúra üzletág: ezen a területen a villamosenergia-átvitel tevékenységén keresett 135 milliárd forinttal többet az összehasonlító időszakhoz képest a vállalat, ennek oka elsősorban, hogy 2022 első félévben a villamosenergia árak hatására kiugróan magas költségszint mellett a tarifa változatlan maradt 2021. évhez képest, annak emelése 2022. július 1-jei hatállyal történt meg olyan mértékben, mely az első félévben elszenvedett veszteségeket jelentős részben kompenzálta, míg

    2023-ra a magas piaci árak alapján került a tarifa meghatározásra.

  • Kiskereskedelem és ügyfélkapcsolat üzletág: a földgázértékesítés árbevétele 242,8 milliárd forinttal nőtt a magasabb kereskedelmi forgalom, valamint az egyetemes szolgáltatói értékesítés csökkenése mellett. Ezen felül az egyéb bevételek 126,9 milliárd forinttal lettek a 2022 H1-hez képest magasabbak, döntően a villamos energia egyetemes szolgáltatási szegmensen keletkező veszteségek ellentételezésére szolgáló rezsivédelmi kompenzáció hatására. Jelentősen rontották azonban az üzletág teljesítményét a villamosenergia megugró beszerzési költségei, a bázisidőszakhoz képest 396,4 milliárd forinttal növekedtek a költségek.
  • A nagykereskedelmi üzletágon belül nagyot ugrott a villamosenergia-kereskedelemből származó árbevétel (233,9 milliárd forint) többek között az

    E.ON Áramszolgáltatónak köszönhetően,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés