alapkezelő befektetés elemzés
Befektetés

Magasan marad az infláció, nem térünk vissza a jóléthez a Hold Alapkezelő szakértői szerint

Portfolio
"Egy olyan évtized előtt állunk, amelyikben tartósan magas lesz az infláció és a kamatkörnyezet" - mondta Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója a cég csütörtök délelőtti webinárján. Az előadásokból azt is megtudhattuk, mit várnak a Hold szakemberei a következő években, és hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő cégeket a befektetési portfóliónkba.

Először Szabó Balázs vezérigazgató-helyettes beszélt a Hold Alapkezelő tevékenységeiről. A szakember elmondta, hogy a Hold vagyonkezelési tevékenysége két részre bontható: privát, illetve online vagyonkezelésre, előbbinél a szükséges minimális vagyon 120 millió forint. Fontosnak tartotta kiemelni, hogy a Hold nem befektetési tanácsadást végez, azaz nem hívják fel az ügyfelet minden döntés előtt, hanem napi szinten saját maguk hozzák meg azokat. Az alapkezelő a befektetéseknél a kötvényeket és részvényeket részesíti előnyben, más eszközök, például az ingatlanok helyett.

Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója az alábbiakról beszélt a webináron:

  • Egy olyan évtized előtt állunk, amelyikben tartósan magas lesz az infláció és így a kamatkörnyezet, nem az előző években megszokott szinttel fogunk találkozni. Ettől függetlenül nem a jelenlegi és későbbi helyzet az abnormális, hanem az, ami az előző évtizedben történt. A szakember szerint nem fogunk visszatérni az előző évek trendjeihez, mivel minden strukturális tényező megváltozott.
  • A következő évtizedben megváltoznak még az állami költségvetések is, jóval lazábbak lesznek, valamint a termékek áraiban meg fognak jelenni a zöldítés költségei is. A demográfiai szempont sem elhanyagolható: egyre kevesebb aktív munkavállaló fog eltartani egyre több idős állampolgárt.
  • Még nem tudni, hogy milyen időtávon, de a mesterséges intelligencia mindenképpen gazdasági fellendülést fog hozni, ugyan nem a következő 3 évben, de hosszú távon - a többi technológiai forradalomhoz hasonlóan - lejjebb fogja nyomni az inflációt.
  • Ha a következő évtizedben a magas kamatkörnyezet marad a jellemző, az infláció lesz a legnagyobb veszélyforrás: ilyen környezetben a kötvény- és a részvénypiac egyszerre is tud esni vagy emelkedni, nem úgy, mint az alacsony kamatkörnyezetben, ahol e két piac általában ellentétes irányba mozog. Egy ilyen időszakban pedig az is kiemelten fontos lesz, hogy a lakosság a megtakarításával kezdjen valamit, hiszen a magas inflációval folyamatosan romlik a pénz értéke.

Móricz Dániel után Zsiday Viktor, a Citadella Alap portfóliómenedzserének előadását lehetett meghallgatni, erről ebben a cikkben számoltunk be bővebben:

A harmadik előadást Kun-Welsz Edit portfóliókezelő tartotta meg, a szakértő egyebek mellett a horvát Adris nevű cégen keresztül mutatta be, hogy a Hold Alapkezelő hogyan választja ki a cégeket a befektetési portfóliójába. E cég főleg a biztosítási és turisztikai szektorban tevékenykedik, 2011 óta 11%-os éves eurós hozamot tudott kínálni a befektetőknek.

  • Alapvetően két tényezőt lehetett figyelembe venni az Adris kiválasztásakor: a régió bérei folyamatosan emelkedni fognak, ami így jót tesz majd a turisztikai szektornak, a növekvő kamat pedig a biztosítási biznisznek fog jót tenni.
  • A cég kiválasztásánál az egyik legfontosabb tényező az, hogy az adott vállalat mennyire olcsó, de ilyenkor mindig azt is meg kell nézni, hogy mi okozza az olcsóságot: ha a piac ezt éppen benézi, nem biztos, hogy az árfolyam felfelé fog menni.
  • A piacon rengeteg befektető dolgozik, de mégsem kell azt nézni, hogy miképp lehetünk okosak mindenki másnál: elég, ha az átlagnál vagyunk jobbak, így átlagon felül is tudunk teljesíteni.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
spanyol parlament
idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1325425569