Előfizetői tartalom

Szembement a világgal Magyarország – Érdekes megtakarítási trendekről számol be egy friss jelentés

Portfolio
2022 katasztrofális év volt a megtakarítók számára, a háztartások pénzeszközállománya világszinten 2,7 százalékkal zsugorodott, ami a legsúlyosabb visszaesés a 2008-as pénzügyi világválság óta -derül ki az Allianz friss, Globális Vagyonosodási Jelentéséből. Miközben világszinten az értékpapírokban lévő megtakarítások visszaestek, a bankbetéteknél pedig erőteljes növekedés látható, Magyarországon éppen fordított trend következett be: a magyar háztartások még sosem vásároltak ennyi értékpapírt egy év alatt. A nettó pénzeszközállományt nézve pedig Magyarország a 30. helyre került a leggazdagabb országok rangsorában.

Kíváncsi vagy, mibe fektetnek a profik, szeretnél gyakorlati tippeket kapni ahhoz, hogyan indulj el? Akkor gyere el Te is a Portfolio november 8-ai ingyenes, Portfolio Investment Day exkluzív klubjára, ahol három téma lesz a fókuszban: money, money, money.

Katasztrofális év volt a tavalyi a megtakarítóknak

2022 katasztrofális év volt a megtakarítók számára. Az eszközárfolyamok esésének eredményeként a háztartások pénzeszközállománya (ami ez esetben a készpénzt és a bankbetéteket, a biztosításokat és nyugdíjcélú megtakarításokat, az értékpapírokat, mint részvényeket, kötvényeket és befektetési jegyeket, valamint az egyéb követeléseket jelenti) világszinten 2,7 százalékkal zsugorodott, ami a legsúlyosabb visszaesés a 2008-as pénzügyi világválság óta - derül ki az Allianz friss, Globális Vagyonosodási Jelentéséből.

A jelentésből kiderül, hogy míg az értékpapírok (-7,3%) és a biztosítások/nyugdíjcélú megtakarítások (-4,6%) esetében számottevő visszaesés látható, addig a bankbetéteknél erőteljes, 6,0 százalékos növekedés tapasztalható.

allianz 2
Forrás: Allianz Global Wealth Report

Mindent egybevetve a pénzügyi eszközök 6,6 ezermilliárd eurós veszteséget szenvedtek el, a teljes pénzeszközállomány pedig 233 ezermilliárd eurót tett ki 2022 végén.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés