Előfizetői tartalom

Bejelentette a kormány: belenyúlnak az ingatlanalapok szabályaiba

Portfolio
Új szabályokat fogadott el a kormány az ingatlanalapok 180 napos visszaváltási idejű, illetve ennél gyorsabb visszaváltású befektetési jegyeinek arányaira vonatkozóan, miután legutóbb, 2019-ben az MNB ajánlásban tette kvázi kötelezővé a T+180 napos visszaváltási időt az új ingatlanalapok és sorozatok számára. Most a kormány elvileg a biztonságos működés mellett a versenyképességet is szeretné javítani az új szabályokkal.

Az ingatlanalapok biztonságos működése, valamint versenyképességük további növelése érdekében új szabályokat fogadott el a kormány – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint ilyen alapokban augusztus végén 1952 milliárd forintot tartottak a befektetők, amivel a kötvényalapok után ez volt a második legnépszerűbb kategória. Az említett 2019-es jegybanki ajánlás óta azonban sokkal rosszabb értékesítési számokat produkáltak, mint korábban.

Az ingatlanalapok vagyonuk egy részét likvid pénzügyi eszközökben, jelentősebb hányadát pedig értelemszerűen ingatlanokban tartják. Annak érdekében, hogy az ingatlanalapokhoz kapcsolódó befektetési jegyek hatékonyabban illeszkedjenek az ingatlanalapok speciális vagyonszerkezetéhez, továbbá az ingatlanok értékesítési idejéhez, a kormány a befektetési jegyek visszaváltási idejének új szabályairól döntött – olvasható a GFM közleményében.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái