Előfizetői tartalom

Belenyúlt a kormány a magyarok egyik kedvenc befektetésének szabályaiba, de pontosan mit okozott?

Alaposan felforgatták a befektetési alapok allokációját az idén tavasszal kihirdetett kormányzati döntések: a kötelező állampapír-tartás miatt júniusban kiugró vásárlási adatokat láthattunk. Ez azonban hamar kifulladt: bár az egyik rendelet augusztus elsején lépett hatályba, ennek már nem volt számottevő hatása sem az eszközmegoszlásra, sem pedig a befektetési alapok által tartott állampapírok állományára. Cikkünkből az is kiderül, hogy az érintett kategóriák közül melyiket befolyásolták leginkább a kormányrendeletek. Az MNB értékpapírokra és befektetési alapokra vonatkozó statisztikáiból szemezgettünk.

Emlékezetes, hogy a kormány 2023-ban több alkalommal is módosított a befektetési alapok körüli szabályozásokon: első körben elrendelte, hogy július 1-jétől az értékpapíralapok – ideértve kizárólag a kötvényalapot, részvényalapot és a vegyes alapot – portfóliójában tartott eszközök súlya legalább 60 százalékos mértékben értékpapír kell, hogy legyen (nem...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés