Előfizetői tartalom

Elképesztő: hiába van rajta szocho, csak úgy öntik a magyarok a pénzt ebbe a befektetésbe

Nem lassul a befektetési alapokban elhelyezett vagyon növekedése: szeptemberben 438 milliárd forinttal, azaz 3,6%-kal nőtt a befektetési alapokban elhelyezett vagyon, amely ezzel megközelítette a 13 ezer milliárd forintot is – derül ki a BAMOSZ szeptemberre vonatkozó statisztikáiból. Az egyes alapokat nézve eltérő a kép, az azonban még mindig érdekes, hogy a kamatadóval és szociális hozzájárulási adóval terhelt befektetési alapok értékesítése az új adónem bevezetése előtti adatokat szinte mindenhol eléri, gyakran pedig meg is haladja azokat.

A lakossági rendezvény, amiről mindenki beszélni fog. A Portfolio Investment Day 2023 három fő témára összpontosít: Money, Money, Money. Nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Ahogy arról már sokszor beszámoltunk a Portfolio hasábjain, idén tavasszal a kormány több alkalommal is szigorított a kormány a befektetési alapok mögöttes befektetéseire vonatkozó szabályokon. Tette ezt azért, hogy az alapkezelők által kezelt vagyont az állampapírpiac felé terelje.

Ami azonban nagyobb hatással lehetett volna a befektetési alapok keresletére, az a július 1-i hatállyal bevezetett új adó:

A SZOCHO BEVEZETÉSÉVEL A 15%-OS KAMATADÓ MELLETT PLUSZ 13%-OS ADÓ IS TERHELI A LEGTÖBB BEFEKTETÉSEN ELÉRT NYERESÉGET, ÍGY A BEFEKTETÉSI ALAPOKON SZERZETT HOZAMOT IS. MINDEKÖZBEN AZ ÁLLAMPAPÍRON SZERZETT NYERESÉGET TOVÁBBRA SEM TERHELI ADÓ.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyi pénz van jelenleg befektetési alapokban?
  • Mennyi pénz tettek a magyarok az egyes kategóriákba?
  • Mely kategóriák érték el a legmagasabb hozamot?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés