tibor dávid janositz hadházy cinkotai panel portfolio konferencia
Befektetés

Nagy ugrásra készülnek a magyar tőzsdei cégek, itt vannak a tervek

Portfolio
A hozam mellett legalább olyan fontos egy jó sztori, amikor valaki egy tőzsdei befektetés mellett dönt. A magyar mid-capek közül többen is jelentős változásokra készülnek, elsősorban a likviditás növelése céljából. Kötvénykibocsátások, közkényhányad-emelés, jelentős beruházások - ezek témák kerültek szóba a Portfolio Investment Day rendezvény magyar sztorikra fókuszáló beszélgetésében.

Janositz Balázs, a UBM vezérigazgató-helyettese és CFO-ja előadásában az élelmiszergazdaság jövőbeni szerepéről beszélt. Előadásának főbb mondanivalója:

  • A UBM egy növekedés orientált vállalat, a magyar piacvezető szerep mellett Romániában is megvetették már a lábukat. Emellett Szerbiában, Romániában, Ausztriában és Olaszországban is rendelkeznek commodity részleggel.
  • Árbevétel alapján a 8. legnagyobb vállalat a UBM Magyarországon, EBITDA alapján pedig a 9-dik. Idén nyáron döntöttek a részvények húszadolásáról és a közkézhányadot 9 százalékra emelték.
  • A versenytársak körében igen magas értékeltséget lehet látni, ami azt jelzi, hogy egyre több pénz keresi a helyét az agrárszektorban.
  • 2050 környékén tetőzhet a Föld lakossága, és már most is teljes mértékben kihasználjuk az agrár területeket, így több bevonására nincs lehetőség. További 1,5-2 milliárd ember nagy kihívás elé állítja az agrárszektort, csak intenzív módszerek állnak a szektor rendelkezésére, expanzióra már nincs tér.
  • A jövőbemutató trendek közül kiemelte a K+F jelentőségét, az automatizációt, a fenntarthatósági kérdéseket, a méret növekedést. Figyelemmel kell kísérni ezek mellett a szűkös erőforrások miatti kihívásokat, a disruptive vállalatok megjelenését, valamint a társadalmi kapcsolatok előtérbe kerülését.
janositz balázs portfolio konferencia
Janositz Balázs, a UBM vezérigazgató-helyettese és CFO-ja

Az előadást követő panelbeszélgetésben a szakértők a magyar mid-cap részvények mögötti sztorikról beszélgettek.

Cinkotai Norbert, a KBC Securities vezető elemzője elmondta, hogy legyen sztori, legyen növekedés, ezek mind fontos kritériumok, amikor egy részvény mellett döntenek. 5-10%-os hozamígéret még nem elég ahhoz, hogy valaki beszálljon egy sztoriba, főleg, ha egy kockázatosabb befektetésről van szó. Fontos az is, hogy a cég iránt megfelelő befektetői kereslet legyen.

Hadházy Tamás, a Pensum Group Nyrt. alapítója és igazgatósági tagja úgy véli, hogy a Pensum egy jó növekedési sztori lehet. A cég munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik, a cég részvényei 2020-ban jelentek meg a BÉT standard kategóriájában. Az akvizíciók kapcsán elsősorban a külpiacokra koncentrálnak – tette hozzá.

Janositz Balázs, a UBM vezérigazgató-helyettese és CFO-ja kiemelte, hogy új szereplőként a BÉT-en az volt az elsődleges cél, hogy megismertessék magukat a magyar befektetőkkel. A likviditás növelése érdekében húszadolták a részvényt, emellett emelnék a közkézhányadot is.

Tibor Dávid, a Masterplast Nyrt. elnöke kiemelte, hogy 2012-ben lépett a Masterplast a tőzsdére. Az első években nehéz volt a tőzsdén nevet szerezni, ehhez kitartás kellett és egy jó sztori is. Náluk a német akvizíció jelentette ezt a sztorit, nagy érdeklődés övezte és ott kezdett igazán nagyot nőni a részvények likviditása. Most azonban egy elég erőteljes leállás van az építőiparban, és ez az árfolyamban is visszaköszön. A sztori azonban ugyanaz: az európai épületek egy jelentős részét 2030-ig fel kell újítani egy direktíva szerint, ez pedig előbb-utóbb, de jelentős keresletet generálhat az építőiparban.

Beszélt arról is, hogy a vezetőnek nem szabad részvényárfolyam-függőnek lennie. Meg kell különböztetni az alapító-tulajdonosokat, akik stratégiai céllal, hosszú távon tartják a részvényeket, és ott vannak az MRP-programban résztvevő munkavállalók, akiket így érdekeltté lehet tenni a vállalat sikerében.

Janositz Balázs (UBM) kiemelte, hogy mivel most még alacsony a közkézhányad, az árfolyam nem is nagyon mutatott jelentősebb elmozdulásokat. Hadházy Tamás (Pensum) azonban figyelemmel követi a részvényárfolyam változását és a likviditást is. Úgy véli, hogy ez egy fontos visszajelzés a piac felől arról, hogyan értékelik a munkájukat. Cinkotai Norbert (KBC) szerint egy részvényárfolyam-mozgás kapcsán mindig azt érdemes figyelni, van-e mögötte sztori. Ha van, az a jó, ilyenkor tud egy cég kategóriát váltani és mid-capből large-capbe kerülni, majd akár blue chippé válni.

Tőkepiaci tervek?

Hadházy Tamás (Pensum) kiemelte, hogy egy folyamatos keresleti piacon dolgoznak. Magyarországon sok ezer állás betöltetlen, ez pedig jelentős keresletet generál a munkaerőpiacon. Elárulta, hogy terveznek tőkebevonást, gondolkodnak zárt vagy nyílt körű részvénykibocsátásban is. Hosszú távon magas közkézhányaddal, prémium kategóriában lévő céget szeretnének megvalósítani.

Janositz Balázs (UBM) a stratégiájukból a közkézhányad 9%-ra emelését hangsúlyozta, ezzel teremtenék meg a likviditást a papírban. Gondolkodnak a zöld kötvénykibocsátásban is, akár már jövő januártól.

Tibor Dávid (Masterplast) célként a tankönyvileg pozitív beruházási sztorit emelte ki. Jelenleg nagy nemzetközi beruházásokban vannak benne, ezeket szeretnék elsősorban végrehajtani. Várják az épületenergetikai trend elindulását is, ami szerinte nincs messze. A legfontosabb cél, hogy készen álljanak gyorsan rácsatlakozni a piaci megugrásra, ez 2025-ben már elindulhat és 2030-ig pöröghet.

Címlapkép forrása: Portfolio

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Property Awards, kép forrása: Stiller Ákos/Portfolio
pfizer vakcina gyógyszergyártó
szélerőmű
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Estiparlament