Előfizetői tartalom

Ezen múlik a benzinár sorsa - Mire lehet számítani?

Az elmúlt hetekben kifejezetten boldogak lehettek a hazai autósok, egyre alacsonyabb árakkal lehet ugyanis találkozni a magyar benzinkutakon, a benzin hazai jegyzése például már a lélektanilag fontos 600 forintos literenkénti ár alatt jár. Az üzemanyagárak alakulását számos tényező befolyásolja, a legfontosabb viszont egyértelműen az olajár nemzetközi változása - adódik tehát a kérdés, hogy mi történt az elmúlt hetekben az olajpiacon, ami a magyar benzinár eséséhez vezetett, és ami talán ennél is fontosabb: mir elehet számítani a következő hetekben és hónapokban?

Esik az olaj ára!

Utoljára egy hónapja foglalkoztunk részletesen az olajpiaci kilátásokkal, akkor az izraeli-palesztin háború kirobbanása apropóján került a figyelem középpontjába a "fekete arany". És bár továbbra is rendkívül feszült a helyzet a Közel-Keleten, jelenleg úgy néz ki, hogy a befektetők már nem félnek annyira az iráni eszkalációtól, jelenleg nem ezt a narratívát árazzák a piacok és egyes borús várakozásokkal szemben nem lőtt ki hordónként 150 dolláros szintig a nyugati benchmark termék Brent hordónkénti ára.

Annak ellenére esett szűk egy hónap alatt 9,3 százalékot az olaj ára,

az amerikai képviselőház november elején elfogadta az iráni olajjal szembeni szankciókat megerősítő törvényjavaslatot. A Stop Harboring Iranian Petroleum (SHIP) törvényjavaslat olyan külföldi kikötőkkel és finomítókkal szemben hozna intézkedéseket, amelyek az amerikai szankciókat megsértve dolgozzák fel az Iránból exportált kőolajat. Az azonban nem világos, hogy a jogszabály (amennyiben a Kongresszus is elfogadja) mennyire lenne hatékony, ha aláírnák, ugyanis az ilyen intézkedésekhez gyakran nemzetbiztonsági mentességek kapcsolódnak, amelyek lehetővé teszik az elnökök számára, hogy mérlegeljék a törvény alkalmazását. Kína pedig az amerikai szankciók ellenére továbbra is importálja az olajat Iránból, így tulajdonképpen mindenképp "utat talál" a piacra az iráni olaj.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés