Előfizetői tartalom

Baljós történelmi leckék: hatalmas hullámokat vethet a háború az olajpiacon

Súlyos humanitárius krízist okozott a nemrég kirobbant izraeli-palesztin háború - és bár nem egy hozzánk közel, a határaink mentén zajló konfliktusról beszélünk, az olajárak bizonytalan alakulása miatt a magyar háztartások is megérezhetik a közel-keleti események hatását, elsősorban a drágább üzemanyagon keresztül. Rendkívül fontos kérdés tehát, hogy mekkora hullámokat vethet a háború az olajpiacon: ezzel kapcsolatban pedig sajnos rengeteg támaszt nyújt számunkra a történelem.

Miért ugorhat meg az olajár?

A Scope hitelminősítő elemzése szerint az izraeli-palesztin konfliktus visszatérése a közel-keleti politika középpontjába aggodalomra ad okot az olajárakra gyakorolt lehetséges hosszabb távú hatásokkal kapcsolatban. A megnövekedett geopolitikai feszültségek továbbá akadályozhatják a Szaúd-Arábia és Izrael közötti diplomáciai normalizálódás esélyét - pedig egy ilyen történelmi jelentőségű megállapodás a jövő évi választások előtt komoly politikai győzelmet jelenthetne Joe Bidennek.

Vélhetően jelentős hullámokat vetne az olajpiacon, ha az izraeli-palesztin konfliktus tovább eszkalálódna és átterjedne a Közel-Kelet más részeire is - márpedig erre megvan az esély, tekintve, hogy a jelentős olajtermelőnek számító Irán a Hamász egyik fő támogatója. A potenciális Irán elleni szankciók pedig veszélyeztetik a hajók közlekedését az olajtermelőknek kulcsfontosságú Hormuzi-szoroson, amelynek lezárásával már korábban fenyegetőzött Teherán - a világ olajexportjának 40 százaléka halad át ezen a szoroson. Egyes szakértői vélekedések szerint egy esetleges izraeli-iráni közvetlen háború kirobbanása sem teljesen kizárható, bár jelenleg ez nagyon valószínűtlennek tűnik, illetve az sem valószínű, hogy ez a két ország nagy hatótávú rakétás küzdelembe bocsátkozna egymással.

Az ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy Izrael korlátozott légicsapást hajtson végre Irán ellen: az Alpine Macro montreali befektetési elemző cég vezető globális stratégája szerint

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés