dollár usa dollar bankjegy
Befektetés

Trendforduló a részvényalapoknál: közel 10 milliárd dollárt gyűjtöttek egy hét alatt

Portfolio
Az amerikai részvényalapok közel 10 milliárd dollárt vonzottak be a november 15-ig tartó egy hétben, ami szeptember 13. óta a legnagyobb heti beáramlást jelenti. A keresletet az amerikai inflációs várakozások és a jegybank kamatemelések leállításáról szóló bejelentése fokozta.

Az amerikai infláció csökkenése miatt a Federal Reserve bejelentette, hogy egy időre leállítja a kamatemeléseket, ami ahhoz vezetett, hogy a november 15-ét megelőző egy hétben az amerikai befektetők jelentős érdeklődést mutattak a részvényalapok iránt.

A részvényalapok összesen 9,33 milliárd dollárnyi nettó tőkebeáramlást könyvelhettek el, ennek túlnyomó többsége a nagy kapitalizációjú alapokhoz ment.

Ezek ugyanis 8,54 milliárd dollár nettó beáramlást gyűjtöttek össze, ami kéthavi csúcsot jelent. A kis- és többszörös kapitalizációjú alapok szintén jelentős beáramlást tapasztaltak: ide1,23 milliárd, illetve 1,01 milliárd dollár érkezett. A közepes kapitalizációjú részvényalapok viszont 1,13 milliárd dolláros nettó kiáramlást tapasztaltak.

A befektetők különösen nagy érdeklődést mutattak a technológiai szektor alapjai iránt, amelyek nettó 1,73 milliárd dolláros tőkét szereztek, ami 2021 december közepe óta nem látott érték. Az arany és nemesfém szektor szintén jelentős, 596 millió dolláros beáramlást tapasztalt.

Az amerikai kötvényalapok 2,67 milliárd dollár értékű nettó tőkebeáramlást jelentettek, ezzel a második egymást követő héten is fenntartották a pozitív trendet. A magas hozamú alapok a javuló kockázati hangulatot kihasználva 4,5 milliárd dollárt vonzottak, az előző heti erőteljes, 6,3 milliárd dolláros nettó vásárlást követően.

Az amerikai rövid/közepes lejáratú állam- és kincstári alapok, valamint az általános belföldi adóköteles fix hozamú alapok esetében 1,13 milliárd dollár, illetve 897 millió dollár értékben történtek kivonások. Pénzpiaci alapokba a héten a befektetők nagyjából 14,69 milliárd dollárt irányítottak.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
bull bear tőzsde
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Duna House
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
parlament tél budapest