sam altman openai befektető startup
Befektetés

Kiakadtak a befektetők: hatalmas bukta, összeomlás jöhet a ChatGPT fejlesztőjénél

Portfolio
A ChatGPT-t fejlesztő OpenAI egyes befektetői jogi lépéseket vizsgálnak a vállalat igazgatótanácsa ellen, miután a testület leváltotta Sam Altman vezérigazgatót és ezzel potenciális tömeges elvándorlást indítottak el az alkalmazottak körében. A befektetők több száz millió dollár elveszítéséstől, és a vállalat összeomlásától tartanak - írja a Reuters.

Az OpenAI egyes befektetői jogi lépéseket vizsgálnak a vállalat igazgatótanácsa ellen - értesült a Reuters. A források szerint a befektetők jogi tanácsadókkal tanulmányozzák a lehetőségeiket, de még nem dőlt el, hogy ténylegesen pert indítanak-e.

A befektetők attól tartanak, hogy a gyorsan növekvő generatív AI szektor ikonikus startupja

akár össze is omolhat, ezért több százmillió dollárt veszíthetnek.

A befektetők attól tartanak, hogy a gyorsan növekvő generatív AI szektor legforróbb startupja összeomolhat. Hétfőn ugyanis

az OpenAI több mint 700 alkalmazottjának többsége felmondással fenyegetőzött, ha a vállalat nem cseréli le az igazgatótanácsot.

Az ügyet ismerő források szerint a Microsoft 49%-os tulajdonrésszel rendelkezik a nyereségesen működő vállalatban, más befektetők és alkalmazottak 49%-ot ellenőriznek, 2% pedig a Semafor szerint az OpenAI nonprofit anyavállalatáé.

A kockázati tőkebefektetők általában igazgatósági ülésekkel vagy szavazati joggal rendelkeznek portfólióvállalataikban, de az OpenAI-t a nonprofit anyavállalat, az OpenAI Nonprofit ellenőrzi, amely az OpenAI honlapja szerint azért jött létre, hogy "az emberiség, nem pedig az OpenAI befektetői" javát szolgálja."

Az alkalmazottaknak így nagyobb nyomásgyakorlási lehetőségük van az igazgatótanácsra, mint a vállalatot finanszírozó kockázati tőkebefektetőknek - mondta Minor Myers, a Connecticuti Egyetem jogászprofesszora.

Ez az OpenAI struktúrájának jellemzője, nem pedig hibája, mivel az OpenAI nonprofit szervezetként indult, de 2019-ben a tőkebevonás érdekében egy nyereséges leányvállalatot hozott létre. A működés feletti ellenőrzés megtartása lehetővé tette a nonprofit szervezet számára, hogy megőrizze "alapvető küldetését, irányítását és felügyeletét" - olvasható a vállalat honlapján.

A nonprofit igazgatótanácsoknak jogi kötelezettségeik vannak az általuk felügyelt szervezetekkel szemben. De ezek a kötelezettségek sok mozgásteret hagynak a vezetői döntéseknek. A törvény szerint a vállalatoknak széles mozgástere van az üzleti döntések meghozatalára, még akkor is, ha azok visszafelé sülnek el.

Címlapkép forrása: Win McNamee/Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
stoltenberg2
hó hegy Ausztria
lengyel ukrán zászló
Nem lesz több méregdrága gigaolimpia - Megnyílik az út Budapest előtt?
izrael-izraeli-zaszlo
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1132660268