Előfizetői tartalom

Nagy a tét, mi lesz most az olajárakkal?

Portfolio
A mai napon ülnek össze az OPEC-kartell tagjai, hogy megvitassák az elkövetkező időszak olajkitermelési politikáját. Az eredetileg múlt héten Bécsbe tervezett, későbbi időpontra áttett találkozó online zajlik, és éppen a COP 28 klímacsúcs-konferencia nyitónapján kerül megrendezésre.

Összeülnek az olajhatalmak

Elsősorban arra figyelnek a befektetők az OPEC-ülés kapcsán, hogy a kartell legnagyobb kitermelőjének számító Szaúd-Arábiának vajon sikerül-e elsimítania a nézeteltérést és valamifére megegyezésre jutnia az angolai és nigériai vezetőkkel, miután a CNBC-nek nyilatkozó források szerint a két ország ellenezte a kartell júniusi konferenciáján meghatározott, 2024-re vonatkozó kvótakorlát-csökkentését. Bár a hétvégén tettek lépéseket az olajkartell országai egy kompromisszumos megoldás felé, végleges megállapodás még nem született. Angola és Nigéria az alulfinanszírozottság, a tartalékkapacitások kimerülése és az infrastrukturális nehézségek miatt szembesül a csökkenő kibocsátási képességgel - az alacsonyabb termelési kvóták elfogadása azonban kockázatot jelentene a kibocsátás jövőbeli esetleges helyreállása esetén.

Összességében elmondható, hogy az OPEC+ tárgyalások a termelési kvóták meghatározásáról a múltban gyakran ütköztek nehézségekbe, és jelentős hatással voltak az olajárakra, bár ez a hatás nem mindig bizonyult tartósnak.

legutóbb a júniusi ülésen 2024-ig meghosszabbították a meglévő olajkibocsátás-csökkentéseket,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés