Előfizetői tartalom

Az új PMÁP-pal vagy befektetési alappal kaszálhatsz többet?

Első blikkre talán meglepő, valójában viszont mégsem annyira váratlan döntést jelentett be múlt hét szerdán az ÁKK: az előző éves inflációra 0,25 százalékpontos kamatprémiumot adó Prémium Magyar Állampapír forgalmazását megszüntetik, e héttől kezdve pedig már csak az új sorozat vásárolható, amely az első másfél évben fixen, inflációtól függetlenül évi 9,9%-os hozamot fizet, ezzel spórolva az idei várhatóan 17,9%-os infláción. E sorozat 2025 áprilisától visszahozza a szokásos, előző évi infláció és kamatprémiumos felosztást, az első másfél évben viszont szinte feleannyi hozamot ígér. A hozamcsökkenés apropóján megnéztük, mennyire tudja felvenni a versenyt az új PMÁP a befektetési alapokkal. Észben kell tartanunk azonban, hogy az itt bemutatott múltbeli hozamok semmifajta garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.


Régen minden jobb volt?

Az új Prémium Magyar Állampapír több ponton is újszerű lesz az eddigi PMÁP-okhoz képest:

  • futamideje 9 év,
  • a kamatbázist az éves átlagos infláció adja, de
  • az első kamatperiódus esetében fix kamat lesz (évi 9,9%), és az első kamatperiódus 1,5 évet ölel fel,
  • a kamatprémium az első 2025 áprilisától 2029 áprilisáig 0,5%, majd ezután 2032 áprilisáig 1%.

Az első másfél évben tehát időarányosan körülbelül 13,8%-os hozamot lehet bezsebelni, ezzel a „csellel” pedig lehetőséget kapott az állam, hogy az idei magas inflációt (és ezzel a potenciálisan 18% feletti jövő évi hozamot) kikerülje. Ez az állam szempontjából racionális lépés, hiszen az új kibocsátások esetében több mint 8%-os kamatmegtakarítást jelenthet, legalább 2025 elejéig. A régi papírt november 28-án lehetett utoljára megvásárolni, 29-től már csak az alacsonyabb hozamot kínáló papír elérhető.

Korábban összehasonlítottuk a régi és új PMÁP kondícióit is, az eredmény magáért beszél:

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mennyit hoz a konyhára az új PMÁP a következő három évben,
  • Hány befektetési alap tudta megugorni ezt a hozamot az elmúlt három évben,
  • Mi a helyzet az idei hozamokkal.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés