FONTOS A nyelvünkbe van kódolva a siker: előbb leszel gazdag, ha ilyen nyelvet beszélsz?
 
Előfizetői tartalom

Év eleje óta elfeledett befektetéshez tértek vissza a magyar profik - Ezzel lehet most sokat keresni?

Nagy változást hozott a november a nemzetközi piacokon: az amerikai állampapírhozamok elindultak lefelé, az infláció több helyen a várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent, ami sok helyen a jegybanki lazítást idézte elő. E fejleményeknek köszönhetően biztonságosabbá vált az alapkezelők számára a részvénypiacokon való nagyobb jelenlét, amit ki is használtak: január óta nem látott szintre emelték a részvények modellportfólióban lévő arányát.

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a novemberi helyzetnek megfelelően készültek el, a felmérésünkben kilenc alapkezelő szerepeltette magát. A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Accorde Alapkezelő, Diófa Alapkezelő, Equilor Alapkezelő, Erste Alapkezelő, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő, OTP Alapkezelő, VIG Alapkezelő.

Nem lehet félvállról venni az inflációs kockázatokat

Október legfontosabb piaci fejleménye kétségkívül az Egyesült Államok kötvényhozamainak gyors emelkedése volt, novemberben a piac azonban nagyot változott, a hozamok pedig lefelé indultak el. E csökkenést az amerikai szolgáltatószektor lassulása, valamint a gyenge amerikai munkaerőpiaci adatok indították el, és a következmény sem maradt el: a hozamcsökkenés óriási ralit generált az amerikai és a globális részvénypiacokon, amelyet a kedvező amerikai inflációs adat is továbbgerjesztett. Az alapkezelők szerint a befektetők jelenleg a kamatemelési ciklus végét árazzák, emellett pedig egyre korábbra várják a kamatvágási ciklus megkezdését is.

Európában azonban továbbra sem lehet félvállról venni az inflációs kockázatokat, annak ellenére sem, hogy a fogyasztói árak növekedése az eurozónában 3% alá kúszott – véli néhány szakmabeli. Azt azonban többen kiemelték, hogy jelentős a kockázata annak, hogy az infláció túl magas szinten stabilizálódik, ezért a jegybankok még kivárhatnak a monetáris politikai lazítással. Mindezek mellett egyre nagyobb az optimizmus az európai gazdaság puha landolását illetően. Az EKB kommunikációja alapján egyelőre véget ért a kamatemelési ciklus, de nem zárható ki, hogy lesz még további szigorítás.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés