Előfizetői tartalom

40% felett is kaszálhatott az az élelmes magyar, aki ide tette tavaly a pénzét

2023 első félévében számos megpróbáltatáson ment keresztül a hazai és globális részvénypiac, de a második féléves emelkedésnek köszönhetően összességében remek éven vannak túl a hazai forintos, lakossági részvényalapok. Bár így is akad, amelyik negatív hozamot tudott csak nyújtani a befektetőknek, azért bőven találunk olyat, amelyik egy év alatt 30%-os hozamot tudott elérni. 2022 óta nagyot változott a világ: míg tavalyelőtt a fejlődő, távoli piacokra fektető részvényalapokkal tudtunk pénzt keresni, 2023 első felében már a fejlett piaci részvények taroltak, 2023 végére pedig odáig is eljutottunk, hogy a a régiós részvénypiacok emelkedtek ki a többi közül.

A második félévre jött a felüdülés

Kifejezetten jól telt 2023 a tőzsdéken: a globális piacok mozgatórugójának számító amerikai gazdaság ellenállónak bizonyult és az infláció globális szinten csökkenő pályára állt, így az árfolyamok is emelkedésnek indultak. Mindez annak ellenére történt, hogy a piacnak át kellett lavíroznia az év eleji bankválságon, valamint az Ukrajnában és a Közel-Keleten zajló konfliktusokon, miközben a befektetők a kamatpálya és az infláció alakulása miatt is egy folyamatos bizonytalansági faktorral szembesültek.

2023-ban jó néhány eszköz jelentős bővülést tudott felmutatni, köztük a 166,1 százalékot emelkedő bitcoin is, amely mögött főként az első amerikai spot bitcoin tőzsdén kereskedett alap (ETF) jóváhagyására vonatkozó spekulációk, az amerikai kamatcsökkentési kilátások, valamint a bányászok jutalmának idén várható felezésével kapcsolatos várakozások álltak.

Nagyot buktak viszont tavaly azok, akik a fosszilis energiahordozókra fogadtak: ezek között bőven találunk tavaly 40-50% között eső eszközöket is. Ennek elsődleges oka a 2022-es energiaár-robbanásban rejlik, azaz volt honnan esniük ezeknek az instrumentumoknak, ráadásul az orosz energiától is sikerült nagyrészt függetlenednie Európának.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Mely részvényalapokkal lehetett akár 30% feletti hozamot is elérni?
  • Melyik volt 2023-ban a 15 legjobban teljesítő részvényalap?
  • Mely részvényalapokat kedvelik leginkább a befektetők?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés