Előfizetői tartalom

Fényesen felragyoghat Warren Buffett csillaga

2023-ban a Csodálatos Hetes néven ismert big tech részvénycsoport dominálta az amerikai részvénypiacot, az ide tartozó nagyvállalatok részvényárfolyamának szárnyalása kellett ahhoz, hogy hatalmas emelkedéssel zárják az évet a vezető tengerentúli részvényindexek. Egyes elemzők szerint azonban ha csak részben is, de véget ért a hét nagyágyú menetelése: jobban mondva az anyag nem vész el 2024-re sem, pusztán átalakul, mégpedig két új részvény csatlakozhat a szupercsapathoz, kigolyózva onnan a Metát és a Teslát.

Új hatalom van születőben?

A részvénypiaci trendeket is kutató S&P Global Market Intelligence és a MarketSmith adatai alapján számos elemző szerint akárcsak 2023-ban, úgy idén is hét részvény lehet majd felelős az amerikai tőzsdék szárnyalásának. Az idei "tőzsdei szupercsapatot" persze ismerős nevek is alkotják, az idei Csodálatos Hetesbe fog például tartozni az elemzők szerint az Nvidia és a Microsoft is, azonban új tagokat is avathat a szupercsapat, mégpedig

a Warren Buffett befektetőlegenda által alapított Berkshire Hathaway és az energiaipari óriás Exxon Mobil személyében.

Ez a hét részvény a szakértők várakozásai szerint az 500 legnagyobb amerikai vállalat részvényét tömörítő S&P 500 index idei évre várt, 3,1 ezer milliárd dolláros bővülésének a 47 százalékáért felelhet majd - a piaci kapitalizáció ilyen mértékű növekedése közel 8 százalékos emelkedésnek felel meg a börzénél, az 5100 pont feletti záróérték pedig talán mondani sem kell, hogy új történelmi csúcsot jelentene.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés