Előfizetői tartalom

Alig indult el az év, de már most látszanak a tőzsdei nyertesek

Portfolio
Bár még csak egy hónap telt el a 2024-es évből, a tőzsdéken máris számos izgalmas piacmozgató esemény történt. A világ vezető részvényindexei közül több történelmi csúcsot döntött, miközben a nyersanyagpiacon is nagyobb elmozdulásokat hozott a január. Itthon főleg a midcapekben voltak sztorik, míg a két legfontosabbnak hazai blue chipnek számító OTP és a Mol is jelenleg alulteljesítő a BUX indexhez képest. Megnéztük, milyen sztorik mozgatták az év első hónapjában a fontosabb tőkepiaci eszközöket.

Mibe fektessünk 2024-ben? Az állampapír, a részvény, az arany, a kripto vagy az ingatlan lesz a nyerő? Szakértőink minden kérdésre választ adnak. Ha fontos önnek, hogy megtakarításai optimális befektetésekben gyarapodjanak, akkor ott a helye a konferenciánkon!

Pozitív felütéssel indult az év a tőzsdéken, a világ vezető részvényindexei közül több megdöntötte, vagy legalábbis nagyon közel került hozzá, hogy megdöntse a történelmi csúcsát. A makrogazdasági események tekintetében már az amerikai és az európai kamatvágásokat várja a piac, miközben a vállalati gyorsjelentési szezon is felpörgött. Mégis, ha az elmúlt egy hónapban vizsgáljuk a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamváltozását, akkor elsősorban a nyersanyagpiacon, azon belül is soft commodity szegmensben látunk komolyabb elmozdulásokat.

Úgy tűnik, hogy a tavalyi év slágerének számító cukor és narancslé idén sem lassít érdemben.

A délkelet-ázsiai forró időjárás károsította néhány fontos cukortermelő ország termését, ami a kínálattal kapcsolatos aggodalmakhoz vezetett, így felfelé nyomta az árakat. Emellett indiában október és január közepe között 7 százalékos termeléscsökkentés tapasztaltak, ami miatt a piaci szereplők szerint meghosszabbíthatják az exporttilalmat, ezzel még inkább nyomás alá helyezve a kínálati oldalt. A piac eközben szoros figyelemmel kíséri Brazíliát, ahol a száraz időjárás okoz gondot a termelésben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés