Előfizetői tartalom

Egyre drágábbak a részvények - Van ok az aggodalomra?

Portfolio
Új mérföldkövet jegyezett a héten a világ talán leginkább figyelt részvényindexe, az amerikai S&P 500, hiszen a csütörtököi kereskedésben története során először lépte át az 5000-es szintet. Az új mérföldkő és az elmúlt napokban egymás után dőlő történelmi csúcsok azonban az értékeltség jelentős növekedését és magukkal hozták. Volt már drágább az index, de azért most sem nevezhető olcsónak.

Nem olcsó

Egész héten azt várta a piac, hogy az S&P 500 mikor lépi át végre az 5000 pontos határt. A mérföldkő megtételére végül csütörtökön került sor, amikor az index napi maxiumuma 5000,4 pont volt.

spx0209

Az új csúcsokkal azonban az index értékeltsége is megnőtt a leggyakrabban használt értékeltségi mutató, a P/E ráta alapján. A mutató a vállalat részvényeinek árát hasonlítja az egy részvényre jutó nyereséghez mérve. Az S&P 500 esetében az előre tekintő P/E ráta (vagyis a következő 12 hónapra várt profit alapján számolt mutató) elére 20,4-es értéket.

Ilyen magasan utoljára 2022 februárban volt az index értékeltsége.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés