Ráugrottak a befektetők az állami tőkeprogramokra
Befektetés

Ráugrottak a befektetők az állami tőkeprogramokra

Portfolio
A Nemzeti Tőkeholding 2023-as teljesítményét értékelte, valamint az idei terveket foglalta össze hétfői sajtótájékoztatóján Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Katona Bence, a NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója. A miniszter kiemelte: a zombialapokat megszüntették, az állami tőkealapok aktivitását növelték, és a Baross Gábor Tőkeprogram második pillérével nagy terveik vannak. Ennek keretében összesen 200 milliárd forintot helyeznek ki a zöld átállást célzó program keretében, ebből az állami forrás várhatóan 140 milliárd forint lehet, legalább 60 milliárd forintot várnak ugyanis a piaci szereplőktől.

Nagy Márton előadásában kitért arra, hogy a tavalyi év az állami tőkealapok esetében az intézményi átalakításáról szólt, valamint a tőkealapok aktivitásának növeléséről.

Létrejött a Nemzeti Tőkeholding, ami átfogja az állami tőkealapok működését, felügyeletük kikerült a fejlesztési bankok alól, központosított rendszerben, holding struktúrában született újjá a rendszer. Ezzel a tulajdonosi joggyakorlás közvetlenül a Nemzetgazdasági Minisztérium alá van rendelve - mondta a miniszter. Értékelése szerint ezzel a hitel után a második legfontosabb finanszírozási lábat sikerült közvetlenül a gazdaságpolitika eszköztárához csatolni.

Eredményként kiemelte:

az NTH egy éves működése alatt közel 20 százalékponttal nőtt a hazai alapok kihasználtsága, a zombialapok közben megszűntek.

A kihasználtság növekedését példátlannak nevezte a tárcavezető.

Az eddigi teljesített feladatok között megemlítette a zombi alapok felszámolását, ezek voltak azok az alapok, amelyekben volt kihelyezett tőke, de nem mutattak aktivitást, az ilyen típusú alapoknak nincs kegyelem értékelése szerint.

A miniszter az aktuális gazdasági folyamatokat is értékelte:

Tőkeágon 415 milliárd forint került be a gazdaságba, ebből a Baross Gábor Tőkeprogram 165 milliárd forint kihelyezésért felel - részletezte. Az egyéb alapokból érkező 250 milliárd forint főként a logisztikai ágazatba ment be, a Baross Gábor programból ingatlanalapok részesültek.

Beszélt arról is, hogy maradt még kihelyezhető tőke a Baross Gábor Tőkeprogramban, itt két pillérre fókuszál a tőkeholding. Részben zöld alapokhoz, zöld célokra rendelnek tőkét, másrészt további alapok indulnak és ráemelések történnek a jól működő alapok esetében.

nagy márton
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Tõkeholding eredményeit és idei céljait ismertetõ sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. február 12-én. Fotó: MTI/Purger Tamás

Ezért van szükség az állami tőkeprogramokra

Magyarország kifejezett érdeke, hogy aktivizálja a hazai magántőkebefektetőket, egy dinamikusan fejlődő iparágat teremtsen, ezáltal biztosítsa a stabil gazdasági növekedést - fejtette ki Katona Bence beszédében. Azzal folytatta, hogy ennek megteremtésében az állami szerepvállalás fejlett országokban is bevett gyakorlat, mely nem kiszorítja, hanem helyettesíti, ösztönzi a magánszektor beruházásait. Az állam ezen katalizátorszerepét magántőkealapok elindítása és hatékony működtetése révén kívánja betölteni, mely széles körben képes ösztönözni a magánbefektetők (nagyvállalatok, egészségpénztárak, nyugdíjpénztárak, magánszemélyek) bekapcsolódását a finaszírozási körbe.

Részletezte: az EU-ban a tőkebefektetések GDP-arányos értéke 0,65%-ot ér el, míg Magyarországon ez a mutatószám 0,15%, a cél, hogy a magyar számot közelítsük az uniós átlaghoz.

Katona Bence kitért arra is, hogy az NTH mindössze egy éves működése során számos intézkedést hozott, amelyek már rövid távon is kifejtették hatásukat: a hazai vállalkozások versenyképesebbé, a magántőke szektor pedig élénkebbé vált.

Az NTH tavaly átvilágította és felülvizsgálta a meglévő alapokat, ennek eredményeképp emelkedett 49%-ról 67%-ra az alapok kihasználtsága. Az ernyőszervezet az alapkezelési díjak mértékét évi 1,5%-ban maximálta annak érdekében, hogy a források a lehető legnagyobb része a reálgazdaságba áramolhasson.

Katona Bence tőkeholding-vezér az eddigi eredményekről tavaly decemberben részletesen beszélt a Portfolio-nak adott interjújában:

Arra is kitért az elnök-vezérigazgató, hogy az NTH Csoport jelenleg 51 tőkealap koordinálását végzi. A 3386 milliárd forint jegyzett tőke 41,5%-át a magyar állam biztosítja, a többi magánbefektetőktől származik. Értékelése szerint ez az arányszám megfelel a régiós mutatóknak.

Az alapok akvititását javították azzal is, hogy a zombialapokat megszüntették, összevonásokkal, valamint felszámolásokkal. Nagy Márton ennek kapcsán egy kérdésre válaszolva kifejtette: annak nincs értelme, hogy az alapok a pénzt, amit a fejlesztési bankoktól lehívnak, állampapírba fektetik, a gazdaságba kell önteni a pénzt, a vállalatoknak adjanak tőkét. Ez az elsődleges cél - mondta.

Az aktivitásról sokat elmond, hogy tavaly 415 milliárd forintnyi forráskihelyezés történt. Ezzel egyrészt aktivizálták a befektetéseket, beruházásokat, az ingatlanbefektetéseket is támogatták és mindemellett az MFB-nek is rendkívül jó hozamot tudtunk elérni. Itt megemlítette, hogy a Baross Gábor Tőkeprogram három pillérének első lába (az ingatlan- és értékpapíralapok) 164 milliárd forinttal járult hozzá az ingatlan- és értékpapíralapok feltőkésítéséhez. Az alapok a 2023. végi adatok alapján

4,3%-os nominális megtérülést produkáltak, az évesített hozam 10% felett alakult.

Érdeklődésünkre Katona Bence arról is beszélt, hogy a 8 érintett piaci ingatlanalap a forrást megkapta, a felhasználásra legfeljebb 2 évet kaptak, az ingatlanberuházások előkészítése ugyanis időigényes, ugyanakkor szabott a tőkeholding egy időkorlátot, nehogy ezek az alapok ne legyenek aktívak. A cél, hogy minél gyorsabban kihelyezzék ezeket a forrásokat - mutatott rá.

katona bence tőkeholding
Katona Bence, az NTH Nemzeti Tõkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója a Nemzeti Tõkeholding eredményeit és idei céljait ismertetõ sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. február 12-én. Fotó: MTI/Purger Tamás

Jönnek a zöld tőkeprogramok

Az első pillér hozzájárult a zöldfejlesztésekre irányuló magánberuházási kedv fellendítéséhez, ezáltal számos zöld energiához kapcsolódó befektetés megvalósulásához, valamint a tőzsdei aktivitás élénkítéséhez.

A Baross Gábor Tőkeprogram folytatásaként az állam két további pilléren keresztül biztosít tőkefinanszírozást a hazai vállalatok részére - vetítette előre Katona Bence.

A második alprogram keretében - a nemzetközi befektetési gyakorlatoknak, az Európai Befektetési Alap (EIF) 2022. április 22-án életre hívott Klíma és Infrastruktúra tőkeprogramjának nemzetközin példáját figyelembevéve - új tőkealapok létrehozása van folyamatban, a közép- és nagyvállalatok zöld átállást célzó fejlesztéseinek és beruházásainak támogatására, összesen 200 milliárd forint keretösszeggel. Ebben a piaci forrásoknak legalább 60 milliárd forintra kell rúgjanak - részletezte az elnök-vezérigazgató. Érdeklődésünkre a tőkeholding vezére kifejtette: az első pillér működtetése közben figyeltek fel arra, hogy a zöld célok, beruházások iránt óriási a kereslet. Megemlítette: az alapok elindításáról megkezdték a tárgyalásokat, a tárgyalások jelenleg is zajlanak, és a programokat leegyeztették a felügyelettel. Azt is részletezte kérdésünkre, hogy egy alapba legfeljebb 35 milliárd forintot szeretne az állam invesztálni, így 1-1 alap 50 milliárd forint körüli méretű lehet.

A kis méretű alapok nem versenyképesek, nem hatékonyak, nagy szereplőket várunk magunk mellé - tette hozzá.

A tervek között megemlítette azt is, hogy a tőkeholding új befektetési formát is meg szeretne honosítani, jelenleg ennek a jogi akadályainak a lebontása zajlik, kialakítják a debt fundok rendszerét.

Címlapkép: Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter (b) és Katona Bence, az NTH Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója a Nemzeti Tőkeholding eredményeit és idei céljait ismertető sajtótájékoztatón a Nemzetgazdasági Minisztériumban 2024. február 12-én. Forrása: MTI Fotó/Purger Tamás

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.