Váratlan döntéssel a kormány belenyúl a Babakötvény-szabályokba
Befektetés

Váratlan döntéssel a kormány belenyúl a Babakötvény-szabályokba

Portfolio
Hétfő késő este vadonatúj rendeletet hirdetett ki a kormány a Magyar Közlönyben: február 13-ától legfeljebb 1,2 millió forintot fizethetnek be minden egyes Start-számlára egy naptári évben. A kormány tehát korlátozza az egy évben egy gyermek után befektethető babakötvény összegét, amivel feltehetően a kamatkiadások kordában tartása a célja, jelenleg ugyanis a csúcson van a babakötvény kamata.

A Kormány 22/2024. (II. 12.) Korm. rendelete a Start-számlákra való befizetések veszélyhelyzeti szabályairól címmel jelent meg hétfő esti közlönyben a kormány döntése, amivel korlátozza a Start-számlákra befizethető összeget.

A kormány szokás szerint ezúttal is az Ukrajnában dúló háború okozta veszélyhelyzettel magyarázza a rendeleti jogszabályalkotást, emiatt kell eltérően alkalmazni a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló 2005. évi CLXXIV. törvényt.

A rövid rendelet második paragrafusa kimondja:

A Fétám tv. 6. § (1) bekezdés a) pontja szerinti befizetések Start-számlánkénti összértéke egy naptári évben nem haladhatja meg az 1 200 000 forintot.

Az idézett törvény 6. paragrafusának 1. bekezdésének a pontja így hangzik: "a Start-számla követelés – utoljára a gyermek 18. életéve betöltésének napjáig – kiegészíthető természetes személy által történő befizetéssel".

A 3. és 4. paragrafusból pedig kiderül, hogy a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, vagyis már kedden, valamint az is, hogy a befizetési korlátot a 2024. évben az e rendelet hatálybalépését követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

Mi állhat a háttérben?

Épp a napokban hívtuk fel arra a figyelmet, hogy mivel 2023-ban az átlagos infláció 17,6% volt, és erre fizet 3 százalékpontos kamatprémiumot a babakötvény, így aki ebben is megtakarít a gyermeke számára, az az idei évtől kezdődően 20,6%-os kamatot tehet zsebre. Annak sem kell megijednie, akinek korábbi sorozatú Babakötvénye van, ezek hozama a friss inflációs számokkal szintén átárazódik, tehát a régebbi sorozatok is 20,6%-kal fognak ketyegni februártól (ez a magas kamat 2025-ben íródik jóvá).

Arra is rámutattunk cikkünkben, hogy december végére a babakötvény állománya megközelítette a 280 milliárd forintot, ami önmagához képest szép teljesítmény a Babakötvénytől, de így is jócskán elmarad a PMÁP közel 7000 milliárdos állományától. Ez azzal függhet össze, ami a legnagyobb hátránya is ennek a befektetésnek: a gyermek 18. születésnapjáig tartani kell ezt a konstrukciót és akkor is csak a gyerek rendelkezhet az összeg felett.

A kormány szándéka hasonló lehet a mostani lépéssel, mint amit megtett a Prémium Magyar Állampapír esetében tavaly novemberben, amikor lejjebb tekerte annak a kamatát. Az a lépés szintén a 2025-ös kamatkiadásokon fog meg némi költségvetési összeget. Tavaly novemberben azt is kiszámoltuk, hogy az új PMÁP első évére vonatkozó 8 százalékpontos kamatcsökkentéssel a kormány alig spórol néhány tízmilliárd forintot.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

Találd meg a neked való befektetési alapot!
HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

KonyhaKontrolling

Ez védi a megtakarításod!

Az internetes beszélgetéseimben rendre belefutok, hogy az emberek nem tudják, hogy mire jó a betétvédelem, mire a befektetővédelem. Pedig nagyon fontos megérteni ezeket a koncepciókat, mert a koc

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ezért drágább az élelmiszer itthon, mint Németországban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?