Taroltak a kötvényalapok, de sokan jobban jártak volna magyar állampapírokkal
Befektetés

Taroltak a kötvényalapok, de sokan jobban jártak volna magyar állampapírokkal

Öhschläger Noémi, ÁKK
|
Beke Károly, ÁKK
Kiemelkedő évük volt 2023-ban a kötvénypiaci befektetőknek, rég nem látott hozamot tudtak elérni a magas szintről induló és csökkenő kamatkörnyezetben. Ez pedig a befektetési alapok számaiban is megmutatkozott, a jelentős friss tőkebeáramlás mellett jó teljesítményt mutattak az állampapírokba fektető alapok. Viszont ez nem párosult a magyar állampapírok állományának hasonló ütemű növekedésével a portfóliókban, ami nem feltétlenül bizonyult jó döntésnek, hiszen nem minden alapkezelő tudta felülmúlni az ÁKK Zrt. (ÁKK) által publikált magyar intézményi állampapír-indexek teljesítményét. A magasabb kockázatot figyelembe véve is csak a kötvényalapok fele tudott a kockázatmentes hozam feletti teljesítményt elérni az elmúlt öt évben. A cikket az ÁKK a nyilvánosan elérhető adatok alapján, saját következtetéseit levonva készítette és szakmai vitaindítónak szánja, elsőként az állampapírpiacot érintő és a jövőben feldolgozni tervezett témák sorában, remélve, hogy ezáltal felélénkül egy szakmai alapokon nyugvó dialógus a piaci szereplők között.

Ömlött a pénz az alapokba, de nem elsősorban magyar állampapírba

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023-ban kishíján 5 000 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapok nettó eszközértéke Magyarországon, így december végén 17 858 milliárd forint volt ezeken az eszközökben. Ennek jelentős része, több mint 5 200 milliárd forint kötvényalapokban volt az év végén, ráadásul ez a kategória érte el a legnagyobb növekedést 2023-ban, hiszen megduplázódott a kötvényalapokban elhelyezett befektetések állománya. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) adatai szerint a fenti összeg kétharmada a hazai eszközökbe fektető kötvényalapokban van, vagyis logikus lenne azt feltételezni, hogy ennek az összegnek a jelentős részét magyar állampapírok teszik ki.

ákk01

Éppen ezért érdekesség, hogy a kötvényalapok felfutása nem járt együtt tavaly a teljes befektetési alap szektor által birtokolt forint állampapírok állományának hasonló mértékű növekedésével. A jegybank adatai szerint 2023 végén 2 014 milliárd forintnyi magyar állampapír volt az alapok portfóliójában, ez a teljes befektetett összeg mindössze 11,3 százaléka. Egy év alatt a kötvényalapok több mint 2 600 milliárd forintos vagyonnövekedése mellett 1 044 milliárd forinttal nőtt a hazai állampapírok állománya és

először fordult elő, hogy a magyar befektetési alapokban több külföldi állampapír volt, mint magyar.

Ráadásul 1 044 milliárd forintos növekedésből majdnem 400 milliárdot a diszkont kincstárjegyek tettek ki, tehát az alapok nettó magyar államkötvényvásárlása nem érte el a 650 milliárd forintot. Ehhez a növekedéshez hozzájárulhatott az a 2023 nyarán bevezetett szabályozás, mely szerint egyes befektetési alapoknak kötelező volt bizonyos mértékben magyar diszkont kincstárjegyekbe fektetni és a megjelölt minimum szintnek naponta megfelelni.

ákk02

A hazai állampapírok állományának bő 1 000 milliárd forintos növekedése mellett a külföldi kötvények állománya viszont 1 576 milliárd forinttal emelkedett a befektetési alapokban egy év alatt, így az év végén a teljes vagyon 13,3 százalékát tették ki. Ez az arány egy év alatt megduplázódott, az állomány pedig a háromszorosára emelkedett.

ákk03

A régióban több helyi állampapírt vesznek az alapok

Ahhoz, hogy a magyar alapok befektetési politikáját kontextusba helyezzük, érdemes még megnézni néhány régiós országban a helyi állampapírok arányát a befektetési alapok eszköz-portfóliójában. Ez ugyanis megmutatja, hogy magyar sajátosság-e az alul-súlyozás vagy pedig nemzetközi tendencia.

Lengyelországban tavaly a harmadik negyedév végén összesen 118 milliárd zloty vagyon volt a nyíltvégű befektetési alapokban, ebből 43 milliárd zloty volt lengyel állampapírban befektetve. Vagyis a magyar 11,3 százalékkal szemben 36 százalék volt a lengyel alapok a lengyel állampapír aránya. Ezt valamelyest árnyalják a zártvégű befektetési alapok, ahol a 152 milliárd zloty mindössze 6,2 százalékát tartották lengyel állampapírokban. Összességében így is a mintegy 270 milliárd zloty kezelt vagyon 19 százaléka volt lengyel állampapír, ami majdnem a duplája a magyar alapoknál tapasztalható aránynak.

Csehországban 1 306 milliárd korona volt a befektetési alapok teljes nettó eszközértéke, ebből 262 milliárd korona volt kötvényekben, amin belül 188 milliárdot belföldi állampapírok tettek ki. Ez a teljes vagyon 14,4 százaléka volt, ami szintén magasabb a magyar alapok adatánál.

Ha a teljes nettó eszközérték esetében nézzük, akkor a lengyel-cseh átlag 16,7 százalék szemben a magyar 11,3 százalékkal, vagyis a 17 858 milliárdos eszközértékhez mérten több mint 960 milliárd forintos kereslet hiányozhat.

ákk04

Más nézőpontból is megközelíthetjük az összehasonlítást: Magyarországon a befektetési alapokban lévő kicsit több mint 2 000 milliárd forintos állampapírállomány a bruttó államadósság 3,7 százalékát tette ki, Csehországban ez az arány 5 százalék, Lengyelországban pedig 6 százalék. Ha tehát az államadósságban való finanszírozási arányt nézzük, akkor az 5,5 százalékos régiós átlaghoz képest a 3,7 százalékos magyar arány alapján szinte ugyanekkora, 950 milliárd forintos elmaradó összkereslet látszik a befektetési alapok oldaláról.

Ez alapján megállapítható, hogy

a régiós átlaghoz több százmilliárd forintos állampapírpiaci kereslet marad el a befektetési alapok részéről.

Jobban járnának magyar állampapírokkal az alapok?

Alapvetően az érthető lenne, hogy a befektetési alapok nem feltétlenül csak magyar állampapírok vásárlásában gondolkodtak 2023-ban, hiszen globálisan kiemelkedő éve volt a kötvénypiacnak, vagyis könnyen lehetett más piacokon is találni jó kötvénypiaci befektetést. Az egyes alapok a saját befektetési politikájukat követik, mely adott esetben többféle szempontot tartalmazhat (referenciamutató, régió, időtáv stb.). Ugyanakkor az árulkodó, hogy 

a legtöbb kötvényalap a saját benchmarkját is alig tudta felülmúlni.

Az alábbiakban arra kívánunk rámutatni, hogy az összetétel statisztikákból kiolvasható eltolódás a külföldi eszközök felé nem feltétlen nyújtott jobb eredményt a befektetési alapok jegyeit megvásárlók számára, mint ha az alapkezelők kizárólag Magyarországon, forintban denominált állampapírokat vásároltak volna, és lekövették volna az intézményi állampapírpiaci referenciamutató szerkezetét. Ebből a szempontból is többféle állampapír-benchmarkot érdemes vizsgálni a befektetési politika és az időtáv függvényében:

  • az RMAX index a 3 hónap és 1 év közötti állampapírok teljesítményét tükrözi,
  • a MAX index pedig az 1 évnél hosszabb magyar állampapírok referenciaindexe.

Mivel a kötvényalapok vagyonának több mint 80 százaléka rövid kötvény alapokban van, ezért a legtöbb alap esetében az RMAX index lehet a benchmark, amihez érdemes mérni a teljesítményüket. A hosszú kötvényalapoknál pedig a MAX index lehet a viszonyítási alap.

Fontos kiemelni, hogy az összehasonlításnál az intézményi állampapírpiacot, annak referenciamutatóit vesszük figyelembe, a lakossági papírokon elérhető hozamot ebben az esetben nem vizsgáltuk.

A legnépszerűbb rövid kötvényalapokban 100 milliárd forint felett van a nettó eszközérték, itt húztuk meg a határt a vizsgálódás előtt. Az egyes alapok nevesítése nélkül annyi látszik, hogy a saját maguk által felállított benchmarkot sem minden esetben tudták felülmúlni, ha pedig az RMAX-hoz hasonlítjuk őket, akkor sem egyértelműen pozitív a teljesítmény. Az egyes alapok éves költségeit az úgynevezett teljes költséghányad mutató (TER) közli, melyet az MNB publikál minden évben. Egyelőre a 2023-as számok nem ismertek, így csak az utolsó nyilvánosan elérhető, 2022-es költségekből tudunk kiindulni. A TER mutató az alap összes éves költségét magában foglalja az alapkezelői díjtól kezdve a letétkezelési díjon át a sikerdíjig. A közölt nettó eszközérték már a költségek levonása után értendő, vagyis nem kell még egyszer levonni az alábbi költségeket.

ákk0501

A hosszú kötvényalapoknál már más a helyzet, ott a MAX indexet egyetlen alap tudta felülmúlni, a többi alap éves teljesítménye jelentősen elmaradt a referenciaindextől. Sőt, egy alapot kivéve a saját maguk által kitűzött benchmark 2023-as teljesítményét is alulmúlták.

ákk06

Szabad futamidejű alapok közül csak egyet érdemes megemlíteni, a többi ide sorolt termékben ugyanis nagyon alacsony, néhány milliárd forint a befektetett eszközök állománya. Az egy vizsgált alapnál a kicsivel 22 százalék feletti éves teljesítmény érezhetően elmaradt a MAX index 2023-as hozamától.

ákk07

Még egy dolgot érdemes megvizsgálni: az úgynevezett Sharpe-rátát, amely az egységnyi kockázatra jutó többlethozamot fejezi ki, vagyis azt mutatja meg, hogy egy befektetési forma teljesítményére milyen hatással van a nagyobb kockázatvállalás. A vizsgált befektetési alapok éves, illetve 5 éves teljesítményét a Sharpe-rátákkal elemeztük 2019 és 2023 között. Egy befektetési alap Sharpe-rátája az alábbi összefüggéssel írható le:

ahol ra a portfólió éves hozama, rf a kockázatmentes eszköz hozama, a nevező pedig a portfólió heti hozamainak évesített szórása.

A hozamok számításához a BAMOSZ által publikált árfolyam adatokat használtuk. Kockázatmentes hozamnak, a piaci gyakorlat alapján a szereplők számára elérhető, legrövidebb futamidejű eszköz, a háromhónapos diszkont kincstárjegy éves átlagos hozamát tekintettük. Tehát minél magasabb egy adott eszköz (jelen esetben befektetési alap) Sharpe-rátája, annál jobban teljesít a vállalt kockázatokhoz viszonyítva. Vagyis ha egy alap Sharpe-rátája magasabb, mint a vizsgált referenciaindexé, akkor kifizetődött a kockázatosabb eszközökbe való befektetés.

A rövid kötvényalapok esetében egyéves időtávon a többség az RMAX-indexnél magasabb Sharpe-rátát produkált, vagyis a kockázattal korrigálva kifizetődött az aktív vagyonkezelés, 2023-ban.

sharpe1

Fontos kiemelni, hogy egy év alapján nem biztos, hogy érdemes komoly következtetéseket levonni egy-egy alap teljesítményéből. Ha az ötéves Sharp-rátákat vizsgáljuk a rövid kötvényalapok esetében, akkor is hasonlóan pozitív a kép a szempontjukból. Egy kivételével az összes érintett alap magasabb Sharpe-rátát tudott elérni, mint az RMAX index.

A hosszú kötvényalapok esetében hasonló kép rajzolódik ki; egyéves időtávon teljes nettó eszközértékkel súlyozva az alapok nagyjából fele magasabb Sharpe-rátát ért el, mint a referenciának tekintett MAX index. Vagyis esetükben kifizetődött a vagyon aktív kezelése, ezzel jobb teljesítményt tudtak elérni, mint az állampapírpiaci benchmark. Ötéves időtávon viszont messze nem ilyen pozitív a kép az alapok szempontjából, csak egyetlen portfólió tudott a MAX indexnél magasabb Sharpe-rátát felmutatni. Vagyis a hosszú kötvényalapok esetében hosszútávon egyáltalán nem fizetődött ki az aktív vagyonkezelési stratégia és ezzel a magasabb kockázat felvállalása.

sharpe2

Összességében tehát azt lehet mondani, hogy egyéves időtávon 2023-ban még viszonylag jól tudtak teljesíteni az alapok a vonatkozó állampapírpiaci benchmarkokhoz képest, ha viszont az elmúlt öt évet vizsgáljuk, akkor nem lehet olyan alapot találni, mely a költségét is kitermelte volna az ÁKK által publikált indexeket követő passzív stratégiához képest. Márpedig igazán akkor mondhatnánk, hogy megérte az aktív vagyonkezelés, ha az alap költségeivel korrigálva sikerült volna a referenciaindexnél magasabb Sharpe-rátát elérni.

Az alapok teljesítményét elnézve még egy kérdés vetődik fel: miért nem indított még senki Magyarországon az ÁKK által publikált államkötvény piaci benchmarkot követő kötvénypiaci ETF-et? A jelek szerint ugyanis az aktív alapkezelési stratégia nem tudja érdemben felülmúlni a MAX index teljesítményét, így lehetne létjogosultsága egy olyan passzív eszköznek, mely ezeket az indexeket követné le, természetesen az aktív portfoliókezelés költségénél alacsonyabb díjszabással.

A szerzők az Államadósság Kezelő Központ munkatársai.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1209109684(4)