Ők voltak a legkeresettebb művészek a nemzetközi piacon 2023-ban
Befektetés

Ők voltak a legkeresettebb művészek a nemzetközi piacon 2023-ban

műtárgy.com
Mutatjuk azt a 15 művészt, aki leginkább felkeltette a gyűjtők érdeklődését 2023-ban. A műtárgy.com az alábbiakban szemlélteti, hogyan változott a legkeresettebb alkotók rangsora 2005-höz képest, és bemutatja az Artnet 2024-es Artnet Intelligence Report című jelentésének legfontosabb megállapításait.

Az új kiadás a tavalyi év piaci teljesítményének mélyreható elemzésén keresztül átfogó képet nyújt a jelenlegi művészeti színtérről. Többek között felvázolja a legfrissebb aukciós eredményeket, ismerteti a vezető szerepet betöltő művészeket és műalkotásokat. 

Az Artnet Price Database 2005-ben kezdte el nyomon követni a leginkább keresett művészeket. Tizennyolc évvel később a lista ma is meglehetősen konzisztens, szereplői között évről évre egyezések mutatkoznak. Mindazonáltal nyilvánvaló, hogy a piac egyre nagyobb érdeklődéssel fordul a kortárs művészek felé. Yayoi Kusama, Gerhard Richter és George Condo munkái például igazán népszerűek. Elmondható viszont, hogy csökken a kereslet az Impresszionista és modern kategória olyan meghatározó alakjai iránt, mint Pierre-Auguste Renoir és Edgar Degas. (Impresszionista és modern kategóriát az alkotók születési dátumai szerint határozzák meg  - az 1821 és 1910 között született művészeket foglalja magában.)

műt 1

Íme az elemzés további fontos megállapításai röviden, számokban:

  • A 2023-as aukciókon a 100 legjobban értékesítő képzőművész között 11 nő volt – ez a valaha volt legnagyobb arány, holtversenyben a 2022-es évvel.
  • A tavaly aukción eladott műalkotások átlagára 35.864 dollár volt, ami közel 16 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
  • A három nagy aukciósház - Sotheby's, Christie's és Phillips - által generált összes művészeti értékesítés értéke a múlt évhez képest  23%-kal csökkent.
  • Kínában a tavalyi aukciókból származó bevétel 3 milliárd dollár volt, ami 13 százalékos növekedést jelent 2022-höz képest. Ez az összeg azonban az elmúlt tíz év második legalacsonyabb bevétele a kínai piacon.
  • A Sotheby's, a Christie's és a Phillips aukciósházaknál tavaly 1666 művész debütált. Közülük mindössze 2,2 százaléknak nem sikerült vevőt találnia a bemutatkozáskor.
  • A 2023-as aukciókon összesen 14 milliárd dollárt költöttek képzőművészetre, ami 12,7 százalékos csökkenést jelent 2022-höz képest.
  • A 2023-as aukciókon eladott műtárgyak 71%-a képzőművészeti alkotás volt – ez az arány az elmúlt 10 év legmagasabb értéke a 2021-es és 2022-es év kivételével.
  • A legmagasabb áron elárverezett műalkotások 40%-kal csökkentették a forgalmat a tavalyi évben. A 10 millió dollárnál drágább művek eladásából származó bevétel közel 2 milliárd dollárral esett vissza.
  • Az ultrakortárs művészek (1974 után születettek) alkotásainak aukciós összbevétele 2022 és 2023 között 26%-kal csökkent.
  • A Sotheby’s, a Christie’s, a Phillips, a Bonhams és az Artnet Auctions online aukcióin tavaly elért bevétel 440,3 millió dollár volt, ami 12%-os csökkenést jelent 2022-höz képest.

Az Artnet teljes tanulmánya itt érhető el.

Forrás: Artnet

Címlapkép: Pablo Picasso "Homme a la pipe" című festménye a Sotheby's aukciósház Modern és Kortárs művészeti aukcióján Londonban, 2024. február 28-án.

Címlapkép forrása: Daniel LEAL / AFP / Eagle News

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó