Befektetés

Apelso Capital: óvatos duhaj

Gyurkó Dániel, Apelso Capital Alapkezelő
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban az Apelso Capital Alapkezelő írását olvashatják:

"Az alapvetően óvatos hozzáállásunk a globális részvénypiacok tekintetében nem változott az utóbbi néhány hétben. Továbbra is azt gondoljuk, hogy közép-távon lesznek jobb beszállási lehetőségek a részvénykitettség növelésére, így inkább a kivárás mellett tesszük le a voksunkat amennyiben dilemmaként felmerül a nagyobb részvénykitettség kérdése. A momentum még erős, a részvénypiacokon az árak még nem mutatnak igazán nagy volatilitásnövekedést, de számunkra a baljós előjelek nem tűntek el.

Látható, hogy a legnagyobb gazdaságok jegybankjai nem sietnek a könnyítéssel, azaz a piac várakozásaihoz képest távolabbi időpontban fognak a monetáris kondíciók „lazulni”, így a jelenleg beárazott gazdasági növekedési számok nehezebben lesznek tarthatók. Ami jó hír, hogy az Egyesült Államokban a gazdasági mutatók nem jeleznek gondokat (még). Nem úgy, mint a befulladni látszó európai gazdaság esetében, ami pedig a kínai gazdasági aktivitásról is elmond közvetve egy negatív képet. Sajnos a kínai gazdaság helyzetéről a közvetlen róla szóló hírekből is kiolvasható, hogy komoly gondokkal küzd, és nem csupán az ingatlanpiaci buborék, hanem a belső kereslet tartós elmaradása is nehézségeket jelent az ottani vezetők számára.

A hazai helyzet hasonló képet mutat mint az európai, hiszen ezer szállal vagyunk hozzákötve. Látható, hogy a növekedés itthon nem úgy indult be ahogyan azt vártuk, hiszen erről mesélnek az első hónapokról szóló különféle makrogazdasági adatok, ráadásul a költségvetés helyzete is úgy áll, hogy nem fog tudni érdemben segíteni a GDP nagyobb növekedésében. A helyzet kulcsa a hazai lakosság kezében lehet, hiszen a kiskereskedelem felpörgetése segíthet valamennyit a hazai finanszírozási és a gazdasági növekedés helyzetén is. Bár egyelőre úgy tűnik, hogy a lakosság bizalma még nem tért vissza a komoly inflációs sokkot követően, és ezért az újra megjelenő reálbér emelkedést inkább megtakarításaik visszatöltésére használják fel. Az is egyértelmű, hogy a monetáris politika inkább óvatosabb megközelítést alkalmaz a közeljövőben, ami nem a növekedést segíti, míg a fiskális politika ezzel szemben szeretne egy lazább monetáris és fiskális környezet is látni. A hazai gazdaság számára nem a legoptimistább forgatókönyv a legvalószínűbb, hiszen sem a külpiacaink, sem az állami beruházási képesség jelenlegi helyzete, sem a vállalati hitelkereslet nem elég erős, és a lakossági fogyasztás sem pörgött fel.

Összességében elmondható, hogy a gyengébb növekedési kilátások miatt inkább a hosszabb, jó minőségű állampapírokat súlyoznánk felül, míg a részvények közül a régiós részvények kivételével inkább a kivárásra játszunk. A régiós részvények árazása még mindig vonzó, így ott a pozícióinkat tartjuk. Az alulsúlyozások miatt felszabaduló kitettségekből inkább az alternatív befektetéseket keressük."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

KonyhaKontrolling

A javadat akarják?

A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai bank ügyintézőit. Nem meglepő módon azt találták, hogy a kapott tanács nem az ügyfelek é

Kiszámoló

A sávos vagy többkulcsos adózásról

Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből kettő nem érti, hogyan működik a többkulcsos, sávos adózás. \"Felháborító, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logó