Kijött a lista, ami leleplezi a magyar dollármilliárdosokat
Befektetés

Kijött a lista, ami leleplezi a magyar dollármilliárdosokat

Portfolio
Rekordszámú, 2781 milliárdos él a világon a Forbes friss listája szerint, a vagyonuk pedig eléri a 14 200 milliárd dollárt. A listából az is kiderül, hogy összesen öt magyarnak van egymilliárd dollárt meghaladó vagyona.

Az egyik, ha nem a legjobb évüket zárták tavaly a világ leggazdagabbjai. A Forbes 2781 dollármilliárdost sorakoztatott fel az idei listára, vagyis141-gyel többet, mint 2023-ban, és 26-tal többet, mint az előző, 2021-ben felállított rekord. A szupergazdagok is gazdagabbak, mint valaha: együttes vagyonuk elérte a 14 200 milliárd dollárt, ami 2000 milliárd dollárral több, mint egy évvel ezelőtt, és 1100 milliárd dollárral meghaladja a korábbi, szintén 2021-ben felállított rekordot.

A friss jelentésből kiderül, hogy 14 ember vagyona haladja meg a világon a 100 milliárd dollárt, holott négy évvel ezelőtt ez a szám még csak egy embert jelentett.  Az ő összesített vagyonuk 2000 milliárd dollárt tesz ki, vagyis a világ 2781 milliárdosának mindössze 0,5%-a birtokolja a milliárdosok vagyonának 14%-át.

A leggazdagabb mind közül Bernard Arnault, aki már a második egymást követő évben tartja az első helyet.

A francia luxuscikk-király becsült vagyona 233 milliárd dollár, 22 milliárd dollárral több, mint 2023-ban, köszönhetően az LVMH konglomerátumának újabb rekordévének. Arnault 38 milliárd dollárral gazdagabb, mint a világranglista második helyezettje, Elon Musk, akinek becsült vagyona 195 milliárd dollár. Mögötte, a 3. helyen az Amazon tulajdonosa, Jeff Bezos áll 194 milliárd dollárral.

Érdekes adat az is, hogy dollárban kifejezve senki sem gazdagodott többet, mint Mark Zuckerberg, aki egyetlen év alatt 116,2 milliárd dollárt tett zsebre, és ezzel a Forbes 2024-es rangsorának 4. helyén áll, 177 milliárd dolláros becsült vagyonnal. Az ötödik helyet Larry Ellison foglalja el 141 milliárd dolláros becsült vagyonnal.

A Forbes listájából kiderül, hogy összesen öt magyarnak van egymilliárd dollárt meghaladó vagyona, közülük is a leggazdagabb Mészáros Lőrinc, aki 1,7 milliárd dolláros vagyonával az 1851. leggazdagabb ember a világon.

Csányi Sándor a második leggazdagabb magyar a listán 1,6 milliárd dollárral, ami a világranglistán az 1945. helyre elég. A harmadik helyen Felcsuti Zsolt áll 1,3 milliárddal, ő a 2287. leggazdagabb.

Negyedikként ott van Gattyán György 1,1 milliárd dollárral (2545. hely), illetve az ötödik magyar a listán Veres Tibor, szintén 1,1, milliárd dollárral (2545. hely).

A jelentés szerint a mesterséges intelligencia körüli hype hozzájárult ahhoz, hogy több mint egy tucat újonnan érkezett, a mesterséges intelligenciával foglalkozó személyiséggel bővült a milliárdos rangsor: Charles Liang, a Super Micro Computer vezetője (becsült vagyona 6,1 milliárd dollár) - és felesége, Sara Liu (1,5 milliárd dollár); Lisa Su, az Advanced Micro Device vezetője (1,3 milliárd dollár); és Harvey Jones, az Nvidia igazgatósági tagja (1 milliárd dollár). Sam Altman, az OpenAI vezetője szintén milliárdos lett.

A hírességek is egyre gazdagabbak. Taylor Swift (1,1 milliárd dollár) csatlakozott legújabban a 2024-es rangsorhoz – ő az első zenész, aki kizárólag dalszerzés és előadás alapján tudta ezt meglépni, miután Eras turnéjának első szakasza rekordot döntött. Dick Wolf (1,2 milliárd dollár) televíziós producer, a Law & Order és a Chicago című sorozatok ötletgazdája szintén új a milliárdosok listáján, akárcsak Magic Johnson, a már visszavonult NBA-játékos.

Az Egyesült Államok lett ismét a legtöbb milliárdos állampolgárral rendelkező ország, rekordot jelentő 813 fővel és 5700 milliárd dolláros összvagyonnal. Kína továbbra is a második helyen áll, 473 (Hongkonggal együtt) milliárdossal és 1700 milliárd dollárt érő vagyonnal. India befutott harmadiknak 200 indiai milliárdossal és 954 milliárd dollár összvagyonnal.

A nők még mindig alulreprezentáltak a listán, a világ 2781 milliárdosából mindössze 369-et tesznek ki, vagyis körülbelül 13%-ot, ugyanannyit, mint tavaly. A leggazdagabb nő ismét Françoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal vagyon örököse, akinek a becslések szerint 99,5 milliárd dollárja van. A leggazdagabb self-made (saját erőből lett) nő továbbra is a svájci hajómágnás Rafaela Aponte-Diamant (33,1 milliárd dollárral).

A milliárdosok átlagéletkora 66 év a listán – írja a Forbes. A lista legidősebb tagja a 102 éves biztosítási mágnás, George Joseph (1,7 milliárd dollárral), egyike annak a 425 embernek, akik 80 évesek vagy idősebbek. A legfiatalabb milliárdos a világon a 19 éves Livia Voigt brazil örökösnő, akinek nagyapja volt a WEG elektromos berendezéseket gyártó cég társalapítója. A listán 25 olyan ember szerepel, aki 33 éves vagy annál fiatalabb, bár csak 7 olyan, aki ezek közül saját erőből lett milliárdos.

Címlapkép forrása: 2019 Mike Marsland

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Rég nem volt már nagy esés az amerikai tőzsdéken