Itt mindenki megőrült? Százmilliárdokat tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben semmi értelme
Befektetés

Itt mindenki megőrült? Százmilliárdokat tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben semmi értelme

Korántsem mentes az irracionalitástól a magyar állampapírpiac: jelenleg közel 1900 milliárd forintot tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben nincs sok értelme, ugyanis ez számukra komoly kamatbevétel-kiesést jelent. Az utóbbi időben látványosan megugrott az Egyéves Magyar Állampapír, sőt, még a Kincstári Takarékjegy iránti érdeklődés is, nem beszélve a MÁP Pluszban bent ragadt befektetőkről. A nyáron viszont változni fognak a lakossági állampapírok paraméterei, ami ezt a jelenséget is háttérbe szoríthatja.

Korábban többször is írtunk már arról az irracionálisnak tekinthető befektetői magatartásról, hogy több százmilliárd forintnyi megtakarítás hever Magyar Állampapír Pluszban (még ma is), holott a piacon találunk sokkal magasabb kamatot biztosító állampapírokat. Az utóbbi hónapokban azonban nem csak a MÁP Plusznál lehetett megfigyelni ilyen irracionális döntéseket.

Újraéledt az egyéves állampapír, de minek?

Az utóbbi hetekben látványosan megnőtt az érdeklődés az 1MÁP, sőt, még a KTJ iránt is, miközben ezen papírok tartásának még akkor sem volt sok értelme a PMÁP-pal szemben, amikor magasabb kamattal forogtak.

Tavaly egészen augusztus közepéig többnyire 10 milliárd forint alatt maradt az Egyéves Magyar Állampapír bruttó értékesítése, de a bejelentett kamatcsökkenés hatására hirtelen megugrott a papír iránti érdeklődés és azóta jóval magasabb heti értékesítési számokkal találkozhatunk. Az utóbbi hónapokban az 1MÁP esetében háromszor is módosított az ÁKK a kamaton:

  • Először 2023 szeptember elején csökkent az addigi évi 9% 8%-ra, majd
  • idén január elején a 8%-ot évi 6,5%-ra vágták vissza,
  • április elejétől pedig ez tovább csökkent 6%-ra (az egyéves KTJ kamata hasonló utat járt be).

Nem véletlen – és minden más tényezőt figyelmen kívül hagyva még racionális lépésnek is lehetne tekinteni –, hogy a kamatvágásokat megelőző héten, hetekben, az egyéves papír iránt megugrott a kereslet:

Ez az 1MÁP állományi adataiban is visszaköszön: a 2022 szeptemberében még ezermilliárdot meghaladó állomány 2023 augusztusáig egészen 460 milliárd alá csökkent, onnantól kezdve viszont ismét növekedésnek indult (ez egybeesett a kamatvágások bejelentésével és a kereslet megugrásával), 2024. február végén elérve a 685 milliárdos szintet.

Csakhogy a megugró kereslet nem tekinthető racionális lépésnek a megtakarítók oldaláról, hiszen az adott időpontokban (vagyis a kamatcsökkentések időpontjában) voltak jóval magasabb kamaton forgó állampapír-lehetőségek is a piacon. Az alábbi ábrán látható, hogy mindegyik esetben jobb választás lett volna a Prémium Magyar Állampapír (még az idő előtti visszaváltás esetén fizetendő 1%-os díj mellett is), de a szintén 1 éves lejáratú Diszkont Kincstárjegy is jobban hozott (volna).

Ha veszünk egy egyszerű példát és megnézzük, mennyi pénzünk lenne ma egymillió forint befektetéséből, amit 2023 szeptemberében a 8%-ot hozó 1MÁP-ba, illetve a 14,75%-on forgó PMÁP-ba fektettünk, akkor az egyéves papírral mintegy 46 ezer forintnyi kamat lenne a számlán, a prémium állampapírral pedig mintegy 78 ezer (ha visszaváltással is kalkulálunk), vagyis

hozzávetőlegesen 32 ezer forinttól esett el az, aki tavaly szeptemberben az 1MÁP-ot választotta.

Bár mostanra jelentősen lecsökkent a prémium állampapír kamata (jelenleg 7,9%), még mai befektetéssel is jobban megérné egy évre PMÁP-ba, és nem egyéves állampapírba fektetni. Ez esetben egymillió forint befektetéséből jövő áprilisban 9000 forint lenne a különbség a PMÁP javára.

Az 1MÁP melletti döntést alap esetben az indokolhatná, hogy a konstrukció rövidebb lejáratú és ezért elviekben sokkal likvidebb is, mint a prémium állampapír. Csakhogy fontos leszögezni: az 1%-os visszaváltási díj mellett a PMÁP gyakorlatilag ugyanolyan likvid befektetésnek tekinthető, mint az egyéves papír, függetlenül attól, hogy előbbi 8-10 éves lejárattal, utóbbi pedig csak egy éves lejárattal bír.

Bár az utóbbi időben több befektető oldaláról felmerülhetett az a félelem, hogy változik a PMÁP visszaváltási díja (ami az 1MÁP felé billentené a mérleget), azonban az ÁKK vezére többször is hangoztatta, hogy nem fognak ehhez hozzányúlni.

Az egyéves papírhoz hasonlóan a Kincstári Takarékjegynél is megfigyelhető volt a kamatcsökkenéseket megelőzően az élénkebb kereslet, bár a konstrukció olyan szempontból speciálisabb, hogy az csak a postán érhető el. Elhanyagolhatónak azonban korántsem mondható az ebben felépült állomány, az egyéves KTJ-ben március közepén közel 320 milliárd forint megtakarítás volt.

A másik állatorvosi ló: a MÁP Plusz

A MÁP Plusz esetén hatványozottan igaz, hogy – ha maradunk az ÁKK narratívájánál, és – likvid, maximum egy éves befektetésként tekintve rá, messze jobb kamatozású helyettesítő termékeket lehet találni a piacon.

Ha 5 éves lejáratú papírként tekintünk rá, a MÁP+ így is alulmarad minden időtávon a többi állampapírral szemben. A PMÁP-pal való összehasonlítás esetén láthatjuk, hogy a PMÁP állománya először 2022 szeptemberében haladta meg a MÁP Pluszét, az infláció hátán felfutó keresletnek köszönhetően.

Csakhogy ennél jóval hamarabb, már 2022 januárjában érdemes lett volna a befektetőknek MÁP Pluszról PMÁP-ra váltani, utóbbi kamata ugyanis már akkor meghaladta a MÁP+ lépcsős, évi 4,95%-os hozamát:

A fentiek ellenére a hajdani szuperállampapírban még mindig 870 milliárd forintnyi megtakarítás hever.

Összességében tehát közel 1900 milliárd forintot tartanak a magyarok olyan állampapírokban, amelyekben nem kellene.

Változást hoz a nyár

A nyár azonban sok szempontból változást hozhat. Egyrészt lejárnak az első MÁP Pluszok, ami mintegy 360 milliárd forintnyi felszabaduló megtakarítást jelent idén. Kérdés, sikerül-e ezeket a pénzeket az államnak az állampapírpiacon tartania, új befektetések formájában.

Másrészt szintén nyáron jöhetnek az újabb változások a lakossági állampapírok piacán, éppen az egyéves papír és a MÁP+ kapcsán. Ahogyan arról az ÁKK több ízben is tájékoztatott, jön az új MÁP Plusz, az elhangzó információmorzsák szerint vélhetően 6-7% közötti kamattal, mindeközben pedig megszűnik az Egyéves Magyar Állampapír, mivel hajdani szuperállampapír is be tudja tölteni a hasonlóan likvid szerepet.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp