Kiderült, mekkora osztalékot fizethet a BIF
Befektetés

Kiderült, mekkora osztalékot fizethet a BIF

Portfolio
Mintegy 2,96 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a BIF igazgatótanácsa, a közgyűlés azonban a társaság folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseire való tekintettel akár dönthet úgy is, hogy a 2023. év vonatkozásában nem fizet osztalékot. Ráadául az osztalék alapja a tárgyévi szabad eredmény lesz, így az ezt megelőzőnél jóval kisebb osztalékot fizethet a társaság. A közlést követően beszakadt a BIF részvényárfolyama.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Április 30-án közgyűlést tart a BIF, ahol a részvényesek többek között döntenek a tavalyi eredmény után fizetendő osztalékról is.

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság, hogy az igazgatótanács a SZIT törvény irányadó rendelkezéseire is figyelemmel az osztalékként kifizethető tárgyévi szabad eredmény 90%-ának megfelelő 2 961 306 ezer forint, azaz

mintegy 2,96 milliárd forint összegű osztalék kifizetésére tett javaslatot.

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT), illetve elővállalkozásként (SZIE) az igazgatóságnak minden évben legalább az elvárt osztaléknak megfelelő mértékű osztalék kifizetésére kell javaslatot tennie a közgyűlés számára. Ez a SZIT/SZIE nyilvántartásba vételétől az abból való törléséig elért éves eredmény 90%-a. Abban az esetben, ha a szabad pénzeszközök összege nem éri el az elvárt osztalék összegét, akkor az ügyvezetés a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át javasolja osztalékként kifizetni.

Az igazgatótanács azonban felhívta a részvényesek figyelmét, hogy a közgyűlés, tekintettel a társaság folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseire, tartalékképzési céllal dönthet úgy is, hogy a 2023. év vonatkozásában nem fizet osztalékot.

A legfrissebb számok értelmében a BIF 8,1 milliárd forintos árbevétel mellett 10,5 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2023-as évet, utóbbi 5 százalékkal magasabb, mint a 2022-es érték.

Az osztalék alapja azonban nem a 10,5 milliárd forint lesz:

a vonatkozó szabályok értelmében ha a társaság szabad pénzeszközeinek összege nem éri el az elvárt osztalék összegét, akkor az ügyvezetés a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át javasolja osztalékként kifizetni.

Az egy részvényre jutó osztalék a sajátrészvény-állománytól tisztítva 12 forint lehet, ami a jelenlegi árfolyam mellett mindössze 1,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg - a tavalyelőtti év után egyébként mintegy 8,8 milliárd forint osztalékot fizetett a társaság, ami jóval magasabb, mint a most előterjesztett összeg.

A közlést követően beszakadt a BIF részvényárfolyama, jelenleg 8,3 százalékos a mínusz.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A náci Németország példája kísérti Európát - Ukrajna messze van a vereségtől

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
Rég nem volt már nagy esés az amerikai tőzsdéken