Kiderült, mekkora osztalékot fizethet a BIF
Befektetés

Kiderült, mekkora osztalékot fizethet a BIF

Portfolio
Mintegy 2,96 milliárd forint osztalék kifizetésére tett javaslatot a BIF igazgatótanácsa, a közgyűlés azonban a társaság folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseire való tekintettel akár dönthet úgy is, hogy a 2023. év vonatkozásában nem fizet osztalékot. Ráadául az osztalék alapja a tárgyévi szabad eredmény lesz, így az ezt megelőzőnél jóval kisebb osztalékot fizethet a társaság. A közlést követően beszakadt a BIF részvényárfolyama.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Április 30-án közgyűlést tart a BIF, ahol a részvényesek többek között döntenek a tavalyi eredmény után fizetendő osztalékról is.

A Budapesti Értéktőzsde oldalán közölte a társaság, hogy az igazgatótanács a SZIT törvény irányadó rendelkezéseire is figyelemmel az osztalékként kifizethető tárgyévi szabad eredmény 90%-ának megfelelő 2 961 306 ezer forint, azaz

mintegy 2,96 milliárd forint összegű osztalék kifizetésére tett javaslatot.

Szabályozott ingatlanbefektetési társaságként (SZIT), illetve elővállalkozásként (SZIE) az igazgatóságnak minden évben legalább az elvárt osztaléknak megfelelő mértékű osztalék kifizetésére kell javaslatot tennie a közgyűlés számára. Ez a SZIT/SZIE nyilvántartásba vételétől az abból való törléséig elért éves eredmény 90%-a. Abban az esetben, ha a szabad pénzeszközök összege nem éri el az elvárt osztalék összegét, akkor az ügyvezetés a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át javasolja osztalékként kifizetni.

Az igazgatótanács azonban felhívta a részvényesek figyelmét, hogy a közgyűlés, tekintettel a társaság folyamatban lévő és tervezett fejlesztéseire, tartalékképzési céllal dönthet úgy is, hogy a 2023. év vonatkozásában nem fizet osztalékot.

A legfrissebb számok értelmében a BIF 8,1 milliárd forintos árbevétel mellett 10,5 milliárd forint adózott eredménnyel zárta a 2023-as évet, utóbbi 5 százalékkal magasabb, mint a 2022-es érték.

Az osztalék alapja azonban nem a 10,5 milliárd forint lesz:

a vonatkozó szabályok értelmében ha a társaság szabad pénzeszközeinek összege nem éri el az elvárt osztalék összegét, akkor az ügyvezetés a szabad pénzeszközök összegének legalább 90%-át javasolja osztalékként kifizetni.

Az egy részvényre jutó osztalék a sajátrészvény-állománytól tisztítva 12 forint lehet, ami a jelenlegi árfolyam mellett mindössze 1,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg - a tavalyelőtti év után egyébként mintegy 8,8 milliárd forint osztalékot fizetett a társaság, ami jóval magasabb, mint a most előterjesztett összeg.

A közlést követően beszakadt a BIF részvényárfolyama, jelenleg 8,3 százalékos a mínusz.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Raiszi halálának beláthatatlan következményei lehetnek Iránra és az egész világra
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
műtárgy címlap