Osztalékot fizethet a Pensum Group, ugrik a részvény

Portfolio
Közel harmadával, 5 milliárd forint közelébe növelte árbevételét a munkaerő-kölcsönzés terén tevékenykedő Pensum Group 2023-ban. A vállalat 136 millió forintos üzemi eredmény mellett 74 millió forintos adózott nyereséggel zárta a tavalyi évet, és tőzsdére lépése óta először osztalékot is fizethet. A vonatkozó sajtóanyag szerint a Pensum Group bővülésére kedvezően hat, hogy minősített munkaerő-kölcsönzőként növelte a harmadik országbeli munkavállalók számát a kapcsolódó szabályozási lehetőségek között, és ennek a területnek a további dinamikus növekedésére számít, így árbevétele és nyeresége tovább bővülhet 2024-ben.

Erős évet zárt 2023-ban a Pensum Group, miután árbevételét 30 százalékkal 4,8 milliárd forintra növelte, üzemi eredménye duplájára 136 millióra (+104%), adózott eredménye pedig több mint duplájára, 74 millió forintra emelkedett (+128%). Ezzel a vállalat egy részvényre jutó eredménye 37 forintra emelkedett, amiből

a társaság 2020-as tőzsdére lépése óta először fizethet osztalékot, részvényenként 11 forintot

az igazgatóság tervei szerint. A jelenlegi árfolyam mellett ez 0,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A befektetők nagy elánnal kezdték el vásárolni a Pensum részvényeit az osztalék bejelentését követően, már 7,1 százalékos pluszban van az árfolyam.

A vonatkozó sajtóanyag szerint főként a tavalyi első félévben a Pensum nem tudta teljesen függetleníteni magát a kedvezőtlen gazdasági folyamatok alól, melyek közül a leginkább kedvezőtlenül a kiskereskedelmi forgalom komoly csökkenése érintette, tekintve, hogy a társaság nagy számban kölcsönöz munkaerőt a szektor számára. A kiskereskedelemben tapasztalható kedvezőtlen folyamatok különösen az első negyedév rendelésállományára voltak negatív hatással. A belső struktúra átszervezésének és az üzletpolitika módosításának is köszönhetően a társaság a második negyedévtől jelentősen javuló tendenciát tapasztalt, ami a második félév eredményeiben már pozitívan jelentkezett minden üzletágában.

A Pensum Group gazdálkodására pozitívan hatott, hogy 2022. végén minősített munkaerő-kölcsönzővé vált, így a tavalyi első félévben felkészült a nagy volumenű tevékenység folytatására. A társaság 2023-ban számos új partnerrel kötött szerződést harmadik országbeli munkavállalók meghatározott munkakörökben történő foglalkoztatására, így jelenleg már több mint 500 munkavállalót kölcsönzött az üzletágon belül, ami 2024-ben jelentős mértékben növekedhet tovább a sajtóanyag szerint. A Pensum Group által közvetített harmadik országbeli munkavállalók létszáma folyamatosan nő, de a belföldi munkavállalók száma még mindig jelentősen magasabb, és a társaság továbbra is törekszik az arányok megtartására.

A Pensum Group 2024-ben akvizíciókkal, stratégiai együttműködésekkel tervezi megerősíteni a 2023-as organikus bővülést. A vállalat törekszik az adminisztrációs folyamatok automatizálásra, új technológiák, mesterséges intelligencia alkalmazásának bevezetésére.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF