Többet nem ismétlődhet meg 2020: nagy változások jönnek az amerikai pénzpiaci alapoknál
Befektetés

Többet nem ismétlődhet meg 2020: nagy változások jönnek az amerikai pénzpiaci alapoknál

Portfolio
Legalább egyharmadával zsugorodhat a 674 milliárd dollárnyi vagyont kezelő prime pénzpiaci alap ágazat Amerikában, mivel a nagy alapkezelők inkább bezárják ezeket az alapokat, mintsem megfeleljenek az új szabályok szigorúbb előírásainak – írja a Financial Times.

A Federated Hermes, a Capital Group és a Vanguard is azt tervezi, hogy vagy bezárja az összesen több mint 220 milliárd dollárnyi eszközzel rendelkező intézményi „prime” pénzpiaci alapját, vagy más típusú alappá alakítja át, mielőtt az amerikai értékpapír-piaci hatóság (SEC) új szabályai október elején hatályba lépnek, és kötelező díjat vetnek ki a nagy összegű visszaváltásokra.

Az állampapírokat tartó pénzpiaci alapokkal ellentétben a „prime” alapok rövid lejáratú vállalati kötvényeket, köztük banki kötvényeket is tarthatnak.

Az új szabályok értelmében az intézményi prime alapoknak díjat kell kivetniük a befektetőkre, ha a nettó visszaváltások egy nap alatt meghaladják a teljes nettó eszközállomány öt százalékát.

Az új előírások célja, hogy megelőzzék a 2020-as világjárvány kezdetén tapasztalt befektetői rohamot, amikor a nagymértékű kiáramlás arra kényszerítette a prime alapokat, hogy áron alul, veszteséggel adják el az eszközöket, hogy teljesíteni tudják a visszaváltásokat.

Számos nagy alapkezelő azonban úgy döntött, hogy bezárja a prime alapokat, vagy átáll az állampapírokra összpontosító pénzpiaci alapokra, amelyekre nem vonatkoznak majd a szabályok. Egyes piaci szereplők szerint az intézményi prime alapok körének szűkülése csökkenti a befektetők portfólióinak diverzifikációját, és szűkíti az 1300 milliárd dolláros vállalati kötvénypiac vevőinek körét. Január végén a prime alapok több mint 310 milliárd dollár értékben tartottak fedezetlen és eszközfedezetű papírokat, ami a teljes piac nagyjából egynegyedét teszi ki a Federal Reserve adatai szerint.

A lap megjegyzi, hogy továbbra is nagy az érdeklődés a lakossági prime pénzpiaci alapok iránt, amelyeket nem érintenek a SEC új likviditási díjai. Ezen alapok nettó vagyona a Crane Data adatai szerint március végén éves szinten 48 százalékkal 750 milliárd dollárra nőtt.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp