Jöhet a 100 dolláros olajár?
Befektetés

Jöhet a 100 dolláros olajár?

Portfolio
Elemzők szerint az iráni légitámadás és a fokozódó regionális feszültségek miatt az olajárak akár a hordónkénti 100 dollárt is meghaladhatják, különösen, ha Irán olajtermelését veszélyeztető eszkaláció történik vagy ha a Hormuzi-szoros átjárhatósága lesz érintett - írta a Cnbc.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, Irán több mint 300 drónt és rakétát indított Izrael felé szombaton este, ami válaszlépés volt egy korábbi izraeli merényletre. Az izraeli védelmi erők szóvivője szerint az iráni drónok és rakéták túlnyomó többségét elfogták. Az ENSZ-képviseleten keresztül Irán bejelentette, hogy a légitámadást követően az ügy lezárultnak tekinthető, de további izraeli megtorlás esetén súlyosabb válaszlépésekre lehet számítani.

Egyes elemzők előrejelzése szerint

az olajárak a hordónkénti 100 dollárt is meghaladhatják

a légitámadást követően, ami újra felkeltette a regionális háborútól való piaci aggodalmat. Irán jelentős olajkészletekkel rendelkezik és az OPEC harmadik legnagyobb olajtermelője (kb. napi 3-3,5 millió hordó termelés), így bármiféle zavar a globális ellátásban jelentős áremelkedést okozhat az amúgyis rendkívül szűkös olajpiacon. Az elemzők különös figyelmet fordítanak a Hormuzi-szoros helyzetére, amelyen keresztül a világ olajtermelésének mintegy egyötöde halad át naponta, ez 25 millió hordó olajat jelent. Nem túlzás azt állítani, hogy ez egy kritikus hely a világ energiabiztonsága szempontjából, még 1-1 kisebb elakadásnak is komoly következményei lehetnek az olajkínálatra nézve.

Andy Lipow, a Lipow Oil Associates elnöke szerint az iráni olajtermelés vagy exportlétesítmények elleni támadás esetén a Brent nyersolaj ára elérheti a 100 dollárt, míg

a Hormuzi-szoros lezárása esetén az árak akár 120-130 dollár között is alakulhatnak.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Josh Young, a Bison Interests portfóliómenedzsere szerint az olajiparban látható jelentős alulfinanszírozottság miatt is nagy annak esélye, hogy ellátási zavarok esetén az árak jóval 100 dollár fölé emelkedjenek.

Joe Biden amerikai elnök bár elítélte Irán támadását Izrael ellen és megerősítette Amerika elkötelezettségét Izrael biztonsága mellett, azonban az Egyesült Államok nem vesz részt közvetlen támadó műveletekben Irán ellen. David Bassanese makrogazdasági elemző szerint azonban ha Irán tovább fokozza a feszültséget, az Egyesült Államok és szövetségesei akár szigorúbb szankciókat is bevezethetnek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul szerdától a benzin ára

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
parlament budapest állampapír pmáp