Világszintű felhívást intéztek a nagybefektetőkhöz: több készpénz kell
Befektetés

Világszintű felhívást intéztek a nagybefektetőkhöz: több készpénz kell

Portfolio
A Pénzügyi Stabilitási Tanács felhívást intézett a hedge fundokhoz, a nyugdíjalapokhoz és az árutőzsdei kereskedőkhöz, azt kérve tőlük, hogy tartsanak több likvid eszközt, és dolgozzanak ki stresszteszteket a szélsőséges piaci mozgások okozta sokkhatások kivédésére – írja a Financial Times.

A világ vezető pénzügyminisztereit, központi bankárait és szabályozó hatóságait tömörítő Pénzügyi Stabilitási Tanács (FSB) a közelmúltban bekövetkezett piaci pánikok sorozatának értékelése után úgy látja, sok alapkezelő és brókercég nem készült fel megfelelően a hirtelen ármozgásokra.

A felhívás fokozza az úgynevezett nem banki pénzügyi intézmények ellenőrzését, amelyek a 2008-as pénzügyi válság óta egyre nagyobb szerepet játszanak a pénzügyi piacokon folytatott kereskedésben.

Az FSB a 2020-as koronavírus-járvány kezdetén bekövetkezett márciusi kötvénypiaci összeomlást, a 2022-es brit nyugdíjalap-válságot, valamint az Archegos hedge fund 2021-es összeomlását és az azokra érkező piaci válaszokat is értékelte.

A bázeli székhelyű felügyelet különösen a tőkeáttételes fedezeti alapokat emelte ki, amelyekre "minimálisan alkalmazandó" kockázati szabályok vonatkoznak, valamint a nagy árutőzsdei kereskedőket és a közműszolgáltatókat, amelyekre jellemzően kevesebb szabály vonatkozik, mint a bankokra.

A testület nyolc ajánlást tett az érintett befektetési vállalatoknak a jövőbeni likviditási válságok kezelésére, beleértve a stressztesztek lefuttatását a hirtelen kiugróan magas fedezeti és biztosítéki felhívásoknak való kitettségükre vonatkozóan.

Az egyértelmű vezetői felelős kijelölése mellett az FSB azt is ajánlotta, hogy a vállalatok tartsanak elegendő készpénzt és egyéb likvid eszközöket, amelyek könnyen rendelkezésre állnak a fedezetkiegészítési felhívások (margin call) teljesítéséhez.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
RSM Blog

SAP a HR és bérszámfejtés területén

Az SAP rendszer a pénzügy, a beszerzés, és az ügyfélkapcsolatok kezelése mellett a humánerőforrás (HR) és a bérszámfejtés területén is központosított keretet biztosít a vállalatok szám

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A második világháború óta a legnagyobb puccs készült Németországban – Mi lett volna, ha megdöntik az államrendet a Reichsbürgerek?
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
andrássy út hősök tere