Átalakulnak az állami tőkebefektetések Magyarországon, jön a Baross Gábor Tőkeprogram új pillére
Befektetés

Átalakulnak az állami tőkebefektetések Magyarországon, jön a Baross Gábor Tőkeprogram új pillére

Portfolio
A meglévő, részben vagy egészben állami hátterű tőkealapok kihasználtsága jelentősen, 49%-ról 67,6%-ra nőtt azóta, hogy a Nemzeti Tőkeholding átvette a koordinációs feladatokat – derült ki a társaság mai sajtóeseményén. A Baross Gábor Tőkeprogram első pillérében tevékenykedő alapkezelők eddig 4,3%-os nominális megtérülést tudtak felmutatni, de már elindult a második, zöld pillér is 200 milliárd forintos keretösszeggel. Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója elárulta: készül a Baross Gábor Tőkeprogram harmadik pillére, és változások jönnek a Hiventures eddigi tőkekihelyezési gyakorlatában is.
Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója is előad a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciáján. Ne maradj le róla!

A Nemzeti Tőkeholding (NTH) csoport 2023. január 1-jén azzal a céllal jött létre, hogy hatékonyabbá tegye a meglévő, részben vagy egészben állami hátterű tőkealapok forráskihelyezését, felülvizsgálja az alapkezelői megállapodásokat, mozgósítsa a hazai befektetőket, a piacfejlesztés érdekében pedig hiánypótló tőkeprogramokat valósítson meg – összegezte Katona Bence, a Nemzeti Tőkeholding Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Mindennek köszönhetően jelentősen,

  • 49%-ról 67,6%-ra nőtt a koordinált 51 darab alap kihasználtsága 524,54 milliárd forint még jelenleg befektethető tőke mellett;
  • az alapkezelési díjak mértékét egységesen évi 1,5%-ban maximalizálták, A belföldi alapok a 2023-as negyedik negyedéves adatok alapján 488 cégbe összesen 1 097 milliárd forint tőkét fektettek.
  • Létrejött a Baross Gábor Tőkeprogram (BGT), amelynek első, ingatlan- és értékpapíralapokat célzó alprogramjai már most számszerűsíthető eredményeket realizáltak. A tavalyi év végi számok alapján a 10 alapkezelő 13 alapja 7,029 milliárd forint eredményt produkált a befektetett 163,863 milliárd forintnyi tőkén, azaz nominálisan 4,3%-os megtérülésről és 10% feletti évesített hozamról beszélhetünk.
  • Legutóbbi intézkedéseként a Tőkeholding elindította a BGT második pillérét, a Zöld Alapok Tőkeprogramot, amelynek keretében 200 milliárd forint keretösszeg segíti a zöld átállást célzó fejlesztések és beruházások megvalósítását. A második pillér a klíma és zöldátállást is célzó befektetési stratégiára törő piaci alapkezelőkkel működik együtt (elsőként az Indotekkel). Összesen négy alap felállítását tervezik, 50-50 milliárd forintos keretösszeggel. A 200 milliárdos keretösszegből 60 milliárd az önerő és a fennálló 140 milliárdot allokálják a bankok. A cél a piaci befektetők aktivizálása.
  • Készülnek a Baross Gábor Tőkeprogramon belül egy harmadik pillérrel is, amely többek között a közép-ázsiai régiót célzó magyar vállalkozások kifektetéséhez kapcsolódó magántőkelapot jelenti, beleértve a védelmi ipar beszállítói program számára létrehozott magántőkealapot (lényegében egy tőkeráemelésről van itt szó már meglévő, speciális területen befektető alapok esetén).

Specializálódó tőkebefektetési kompetenciaközpontok alakulnak

A két nagyobb célcsoport - a már érett vállalatok, valamint az innovatív startupok - életciklusához, növekedési céljaihoz és speciális finanszírozási igényeihez igazodó tőkebefektetési tevékenységét az NTH két specializált kompetenciaközponton keresztül látja el.

  • A Hiventures a hazai kockázati tőkepiac stabil szereplőjeként a startupokat,
  • a Focus Ventures pedig a a hazai piacon már bizonyított közép-és nagyvállalatokat segíti a további fejlődésben.

A  2017-ben induló Hiventures mintegy 7 év alatt több mint 450 startup vállalkozásnál hajtott végre tőkebefektetést, ezáltal 250 ötletfázisú vállalkozás elindulását tette lehetővé, ezzel Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb és legaktívabb kockázati tőkealap-kezelőjévé vált.

Katona Bence
Nemzeti Tőkeholding Zrt., Hiventures Zrt., elnök-vezérigazgató
Katona Bence a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát vállalkozásfejlesztés mesterszakon, 2013-tól pedig a Gazdálkodástani Doktori Iskola PhD hallgatója és oktatója volt, ahol 2016-
Tovább
Katona Bence a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett közgazdász diplomát vállalkozásfejlesztés mesterszakon, 2013-tól pedig a Gazdálkodástani Doktori Iskola PhD hallgatója és oktatója volt, ahol 2016- Tovább

A Hiventures a hazai startup piacon elvégezte katalizátor és piacfejlesztő feladatát, a megerősödött hazai startup ökoszisztéma pedig mérsékeltebb állami részvétel mellett tud hatékonyan működni a jövőben. Ezért a továbbiakban a Hiventures olyan kizárólag kockázati tőkebefektetői kompetenciaközpontként folytatja működését, amely iparágfüggetlen portfóliójának további értéknövelésére, belső folyamatainak a piaci igényekhez igazítására, valamint hiánypótló, új hazai tőkealapok felállítására való felkészülésre összpontosít. A változás része, hogy Katona Bencét Hradszki László váltja a vezérigazgatói poszton.  

Azt szeretnénk, ha jóval több piaci szereplő jelenne meg mellettünk a startup piacon, annak örülnénk, ha a Hiventures eddigi domináns szerepe a piacon jelentősen csökkenne

- összegezte Hradszki László.

A nagyvállalatok részéről jelentkező tőkebefektetési igény és sajátos finanszírozási formájuk miatt a vállalati alapok menedzselését a Hiventurestől a Focus Ventures veszi át.

2024-től tehát az NTH csoporton belül különálló cég, a Focus Ventures végzi a Hiventures meglévő, jelenleg 39 cégből álló és mintegy 391 milliárd forint éves árbevétellel rendelkező vállalati portfóliójának kezelését, illetve az érett vállalatok fejlődését célzó tőkealapok kezelésével és új kihelyezésekkel kapcsolatos feladatokat. A Nemzeti Tőkeholding Zrt. 100%-os tulajdonában álló Focus Ventures közvetlen tőkebefektetési ügyleteket valósít meg – tette hozzá Katona Bence.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
állampapír parlament országház budapest