Idén felpöröghetnek a kockázatitőke-befektetések Európában
Befektetés

Idén felpöröghetnek a kockázatitőke-befektetések Európában

Portfolio
Az európai magántőke-szektorban a tavalyinál optimistább a hangulat – derül ki a Roland Berger tanulmányából. Míg 2023-ban az iparági szakértők 60%-a stagnálást jósolt, addig idén 65% a magántőke bevonásával megvalósuló M&A tranzakciók nagyobb volumenére számít. Ez a várakozás elsősorban a finanszírozási feltételek várható enyhülésének és a nagyobb befektetési lehetőségek érzékelésének köszönhető. 2024-ben a legvonzóbb célágazatok a technológia, a szoftverek és digitális megoldások, valamint a gyógyszeripar és az egészségügy.

Tavaly a válaszadók 72%-a gondolta úgy, hogy a befektetési célpontok legalább olyan vonzók lesznek, mint az előző évben, idén már 90%-uk erre számít. A magántőke számára különösen érdekesek azok az iparágak, amelyek alapvető növekedési jellemzőkkel, rugalmassággal és skálázhatósággal rendelkeznek.

Ennek megfelelően a szakértők arra számítanak, hogy 2024-ben a legtöbb üzletet a technológia, szoftverek és digitális megoldások (73%), valamint a gyógyszeripar és az egészségügy (69%) területén kötik majd. Az előbbi kulcsfontosságú területei a szoftver, mint szolgáltatás (SaaS) és a digitális átalakulási megoldások, beleértve az adatelemzést, a hiperautomatizálást és a mesterséges intelligenciát. A gyógyszer- és egészségügyi ágazatban a termékportfólió bővítése és az ellátási lánc megerősítése kerül a középpontba.

A szakértők a magántőke-tranzakciók számának növekedésére számítanak, különösen a kis- és közepes tőkeértékű szegmensben (100 millió EUR alatti, illetve 100-499 millió EUR közötti tranzakcióérték) köszönhetően annak, hogy kevesebb hitelfinanszírozásra van szükség. Az adósságfinanszírozás elérhetőségét a válaszadók 81%-a (2023: 91%) még mindig a szektort befolyásoló elsődleges tényezőként jelöli meg, de a helyzet vélhetően némileg enyhült: a forrásbevonásért folyó intenzív versenyre mindössze 54% számít, ami jóval alacsonyabb arány, mint 2023-ban (78%). További kritikus tényezők idén az általános gazdasági helyzet (81%) és az M&A célpontok értékelése (80%).

Arra a kérdésre, hogy 2024-ben és a következő öt évben milyen hangsúlyt fektetnek a kockázatitőke-tevékenységükre, a tavalyinál jóval több válaszadó (41% vs. 16%) jelölte meg prioritásként a portfólióvállalatok fejlesztését.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
MNB Intézet

A növekvő adósságok dilemmája

Mind az USA-ban, mind Kínában heves viták folynak az adósságszintek emelkedéséről. Michael Pettis szerint ez alapvetően strukturális probléma, és szükségszerűség a jelenlegi gazdaságpoliti

Holdblog

Lítiumbirodalommá vált a kenguruk földje

Két ország dominálja a lítium globális kitermelését, a versenyhivatalok vakarhatják a fejüket egy esetleges lítiumkartell felemelkedése miatt. Ami az olajban az Arab-félsziget, az uránban Kaza

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Új nagybank született Magyarországon, ötből egy bankszámlát már nála nyitnak a magyarok
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
homok kéz befektető befektetés