FONTOS Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Befektetés

Raiffeisen: kissé romlott az optimista jövőkép

A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló, fiktív modellportfóliót. Az alábbiakban a Raiffeisen Alapkezelő írását olvashatják:

"Áprilisban egy korrekciót láthattunk a főbb részvénypiacokon, az S&P 500 a márciusi 10% körüli szintről 7%-os emelkedésre jött vissza az év elejéhez képest, ahogy a makrogazdasági adatok most megint inkább a későbbi kamatcsökkentéseket valószínűsítik. Különösen látványos volt a márciusig a legjobban teljesítő japán piac mélyrepülése, ami csaknem 10%-ot esett a hónap folyamán dollárban számolva. Ezzel szemben kis emelkedésekkel relatív jól teljesítettek a kelet-európai piacok és a kínai piac, míg a nyugat-európai nagy cégek teljesítményét követő Stoxx Europe 600 index nagyjából változatlan szinten maradt.  A nagy amerikai technológiai cégek, a „Magnificent 7” év elejei erősödése kifulladt, bár az NVIDIA továbbra is 80% körüli pluszban van év eleje óta. A kisebb cégek részvényeit tartalmazó Russell 2000 index erősen lemaradt a nagyok képest, és áprilisban ismét negatív tartományba került. A Stoxx Europe 600 index emelkedése év elejétől meghaladta az S&P 500-at, bár ezt árnyalja, hogy az euró az év elejéhez képest gyengült. Ezt figyelembe véve az európai index teljesítménye még mindig az S&P 500 alatt van. Mind a növekedési, mind az értékalapú részvények árfolyamai csökkentek áprilisban, a növekedési részvények előnye pedig kissé csökkent.

A hosszú távú hozamok tovább emelkedtek, az amerikai 10 és 30 éves hozam a december végi 4% alatti szintről ma már 5%-hoz közelednek, és ezzel együtt az előretekintő reálhozamok is emelkedtek, a 30 éves reálhozam bőven 2% felett áll. A hosszú távú hozamok emelkedése elméletileg főleg a növekedési típusú részvényekre van negatív hatással, a túlnyomórészt a jövőben várható eredményeket egyre magasabb kamatlábbal kell diszkontálni, hogy a jelenértékeket megkapjuk.

A korábbi elég optimista jövőkép kicsit romlott áprilisban, de ez még mindig viszonylag pozitívnak tűnik. Nem számolnak recesszióval, az infláció ha lassan is, de csökken, és végül a jegybankok csökkentik a kamatokat. Bár a pénzpiacokon az idénre várt kamatcsökkentések száma látványosan csökkent év eleje óta, és ma már mindössze legfeljebb 2 kamatcsökkentést áraznak az USA-ban, ez a részvénypiacokon még nem okozott nagy problémát. A kamatcsökkentések tényleges elmaradása, vagy mégis megtörténte abban az esetben, ha gyengülnek a gazdaságok, a kockázatos eszközökre negatívan hathat az év további részében. Európában is csökkent a kamatcsökkentések valószínűsége év eleje óta, de a gyengébb gazdasági teljesítmény miatt még mindig nagyjából 3 kamatcsökkentést áraznak.

Mi továbbra is jelentősnek tartjuk az inflációs kockázatot is, ahol a reáleszközök tartását és a kötvényalapú befektetések alulsúlyozását javasoljuk egy jól diverzifikált portfólióban. Kivételt jelentenek a fejlett piaci pozitív reálkamatot nyújtó inflációkövető kötvények, amelyek védelmet nyújtanak az elinflálódás ellen, miközben segítségükkel hosszú távra lehet pozitív reálhozamot rögzíteni. A modellportfólióban az alternatív eszközök (ezen belül az ingatlan és a nyersanyagok), a magas kamatokat kínáló pénzpiaci eszközök és a részvények súlya a meghatározó, az egyes súlyokat változatlanul hagytuk. A részvények között az értékalapú részvénybefektetéseket preferáljuk, emiatt viszonylag magas a nagyobbrészt ilyen típusú részvényekből álló, emellett alacsonyabb árazású hazai, régiós és a fejlődő piacok súlya."

Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a 100 leggazdagabb magyar listája, mutatjuk a százmilliárdos vagyonokat
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
matek matematika tábla iskola oktatás tanuló diák nő lány állampapír befektetés befektető