Fény derül a Fabergé-tojások titkaira
Befektetés

Fény derül a Fabergé-tojások titkaira

műtárgy.com
Ritkaságuk, történelmi jelentőségük, és persze az értékes anyagok felhasználása miatt kelhetnek el akár rekordmagas áron az aukciókon a Fabergé-tojások. Az utolsó tojás, amely árverésre került, a Rothschild család számára készült, és 2007-ben 8,9 millió fontért (18,5 millió dollárért) értékesítették a Christie's New York-i árverésén.  Azonban 2014-ben előkerült egy újabb elveszett darab: a harmadik császári tojás megvásárlója akaratlanul 14 000 dollárt fizetett a 18 karátos tömör aranyból készült műtárgyért egy középnyugati antikváriumban. Ez a tojás az eredetivé nyilvánítása után egyes beszámolók szerint később 33 millió dollárért kelt el.

A Fabergé gyémántokkal díszített húsvéti tojásai az orosz önkényuralom jelképévé váltak. Az 1887-es húsvéti ünnepségek alkalmával III. Sándor orosz cár feleségének, Marija Fjodorovnának egy rubin medált tartalmazó, ékszerekkel borított húsvéti tojást ajándékozott. A tojás, amelyet a híres ékszerész, Peter Carl Fabergé tervezett, akkora sikert aratott a császári család körében, hogy Fabergé több tucatnyit készített még.

Ugyanebben az időszakban különböző forradalmi csoportok küzdöttek az autokrácia megdöntéséért. Amikor Vlagyimir Lenin bolsevikjai 1917-ben átvették az ország irányítását, a Romanovok aranyának, ékszereinek és egyéb kincseinek nagy részét elkobozták és a Kreml fegyvertárában helyezték el. Bár Lenin engedélyezte II. Miklós, utolsó orosz cár és családja likvidálását, a szépművészet iránti nagyrabecsülése megakadályozta, hogy zálogba adja vagy megsemmisítse örökségüket.

faberge-egg-workshop-1919-getty-1024x670
A Fabergé műhely Szentpéterváron, Oroszországban, 1919 körül. Forrás: Eric Brissaud / Gamma-Rapho via Getty Images / Artnet

Ez az örökség - amely a Fabergé-tojásokat is tartalmazta - a fegyverraktárban maradt, majd 1927-ben Lenin utódja, Joszif Sztálin elkezdte eladni azt. A korábban az orosz birodalmi palotákban őrzött tárgyakat darabonként vitték ki az országból. A bolsevikok még Fabergé fiát is kiengedték a börtönből, hogy felbecsülje az ékszerek és drágakövek egy részét, de visszavitték, amikor túl nagy értéket tulajdonított nekik.

A feketepiacon keresztül sok tojás olyan tehetős vevők magángyűjteményébe került, mint Armand Hammer amerikai vállalkozó, az Occidental Petroleum elnöke. Más darabok a világban szétszórva, kis régiségboltokban kötöttek ki, ahol gyanútlan vásárlóknak adták el őket. Egy amerikai férfi 2014-ben kerül az újságok címlapjaira, amikor megtudta, hogy egy helyi boltban egy 33 millió dollár értékű tojást vásárolt mindössze 14 000 dollárért. A műtárgy évekig a konyhapultját díszítette.

A liliomos tojás, egyike a császári Fabergé-tojásoknak, amelyeket Peter Carl Fabergé műhelye készített az orosz császári család számára. A tojás tetején II. Miklós orosz cár és két legidősebb lánya, Olga és Tatiana fényképe látható. Forrás: Tony Evans / Getty Images / Artnet

A Fabergé által készített 50 császári tojásból hét még mindig nem került elő. A Fabergé-rajongók rövid ideig reménykedtek, amikor az amerikai hatóságok bejelentették, hogy találtak egy tojást Eduard Khudainatov, orosz oligarcha elkobzott szuperjachtján. Sajnos később kiderült, hogy csak hamisítvány.

A tökéletesen megmunkált Fabergé-tojások alkotója, amikor bolsevikok államosították szentpétervári cégét, felugrott a vonatra, és soha többé nem nézett vissza.

Ahogy a neves Fabergé-szakértő, Géza von Habsburg később írta: "Amikor Fabergé látta, hogy minden elveszett... úgy döntött, hogy ennyi volt, az egész világa összeomlott, és Svájcba menekült, ahol 1920-ban (mondhatni) összetört szívvel halt meg".

műt fabergé
A Fabergé 18kt rózsaarany Treillage Heart Surprise Egg nemű gyémánt és rubin nyaklánca. Forrás: Műtárgyak Éjszakája Fesztivál

Az idei Műtárgyak Éjszakája Fesztivál alkalmával, május 24-én Tamás Lóránt aranyműves mester tart előadást az ékszertörténet egyik legmeghatározóbb cégéről és fény derül a Fabergé-tojások titokzatos történetére. A Fabergé színes világát ismertető, exkluzív eseményen sor kerül a Fabergé aktuális ékszerkollekciójának bemutatására is. A program további részletei a MÉF weboldalán olvashatóak.

Forrás: Artnet, Index

Címlapkép: A harmadik Fabergé császári húsvéti tojás (Mária Fjodorovna cárnőjé) a londoni Court Jewellers Wartski kiállításon, 2014.

Címlapkép forrása: Peter Macdiarmid/Getty Images/Artnet

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
detektiv kép