Kettős megrázkódtatás éri holnap a Wall Streetet
Befektetés

Kettős megrázkódtatás éri holnap a Wall Streetet

Portfolio
A Wall Street szerdán ritka piacmozgató eseménykettősre készül: délelőtt a májusi fogyasztói árindex (CPI) adatok érkeznek, délután pedig a Federal Reserve gazdaságpolitikai bejelentése következik. Bár ezek az események híresek az általuk okozott piaci volatilitásról, ritkán esnek egybe, 2008 óta csak 13 alkalommal érkeztek egyszerre, akkor viszont látványos hatásuk volt.

A három fő részvényindex azokon a napokon, amikor egyszerre döntött a Fed és érkeztek a CPI-adatok, általában nyereséget könyvelhetett el, az S&P 500, a Dow Jones Industrial Average és a Nasdaq Composite átlagosan 0,7%-kal, 0,9%-kal, illetve több mint 1%-kal emelkedett a Dow Jones Market Data szerint.

A szerdai ritka esemény ellenére egyes stratégák nem számítanak a szokásosnál nagyobb volatilitásra a részvénypiacon. Dave Sekera, a Morningstar Research Services vezető amerikai piaci stratégája szerint a volatilitást az növelhetné, ha Jerome Powell Fed-elnök „valami váratlant mondana” sajtótájékoztatóján, vagy ha az inflációs mutatók a vártnál sokkal magasabbak lennének. Sekera azonban úgy véli, hogy kicsi a valószínűsége annak, hogy Powell eltérjen kimért kommentárjától, és ha az inflációs mutatók a vártnak megfelelően vagy a vártnál jobban jönnek, az némi pozitív piaci hangulatot adhat – írja a MarketWatch.

Nemcsak a Fed-döntés az inflációs adatok hozhatnak meglepetéseket a devizapiacokon. Hogy mi? Arról részletesen szó lesz előfizetői eseményünkön!

A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok szerint a CPI, amely azt méri, hogy az amerikaiak mennyit fizetnek az árukért és szolgáltatásokért, az előrejelzések szerint májusban alig 0,1%-kal emelkedik. Ez a növekedés hét hónapja a legkisebb lenne, és már a második egymást követő hónapban lassulna az infláció. A közgazdászok és a Fed által jobban figyelt, a változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó „maginflációs” ráta az előrejelzések szerint májusban 0,3%-kal emelkedik, immár a második egymást követő hónapban.

A inflációadatos napok volatilitásának híre 2022-ből származik, amikor az inflációs számok elindították a Fed kamatemelési ciklusát, és az S&P 500 átlagosan 1,9%-os százalékos elmozdulást mutatott a CPI közzétételének napján. A CPI-napok volatilitása 2023-ban mérséklődött, de idén jelentős volt, mivel az S&P 500 és a Nasdaq az elmúlt öt CPI-kiadási napból négy alkalommal körülbelül 1%-os elmozdulást mutatott mindkét irányba.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Főpolgármester-választás: Karácsony Gergely győzött, de új választás jöhet Budapest vezetéséért

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
gazdag öltöny üzletember vagyon