FONTOS Nyakunkon a tranzakciós illeték megemelése, erre az MNB most szólítja fel a bankokat, hogy olcsóbbak legyenek
 
Portfolio signature

Olyat tett a magyar lakosság, amit senki más Európában: itt a friss államadósság-lista

Az Eurostat frissen publikált számai szerint van egy mutató, amelyben Magyarország továbbra is vezet az EU-ban: a magyarok kezében van arányaiban a legtöbb államadósság, de a máltaiak szorosan feljöttek a második helyre. Bár a magyar lakosság állampapír-állománya és aránya nőni tudott tavaly, sok más ország is felébredt Csipkerózsika-álmából, ami érdekes számokat és trendeket hozott Európa-szerte.

Nagyot emelkedett az államadósság Európában

Az Eurostat friss, 2023-ra vonatkozó számai szerint tavaly is Franciaország, Olaszország és Németország konszolidált bruttó államadóssága volt a legmagasabb Európában, ebben a három országban haladja meg egyedül a 2 ezermilliárd eurót az államadósság mértéke (a franciáknál már a 3000 milliárdot is).

Kevés olyan ország volt a listán, ahol egy év alatt ne nőtt volna az államadósság. A kivételek között találjuk azonban Ciprust, Svédországot, Írországot és Portugáliát.

Magyarország a maga 144 milliárd eurójával nagyjából a középmezőnyben foglal helyet, nálunk több mint 22 milliárd euróval nőtt a bruttó adósság egy év alatt.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Európa középmezőnyében van a magyar államadósság mértéke, csakhogy az éves növekményt tekintve sokkal rosszabbul állunk.
  • Még mindig a magyar lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság, de nagyon feljöttek ránk a máltaiak.
  • Egész Európában érdekes folyamatok zajlottak le tavaly az adósságfinanszírozásban, a háztartások szerepe egyértelműen felértékelődött.
  • Mutatunk pár érdekes ábrát.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés