Szép csendben megfenyegette az európai nagyhatalmat az oroszok dúsgazdag barátja
Befektetés

Szép csendben megfenyegette az európai nagyhatalmat az oroszok dúsgazdag barátja

Portfolio
Az év elején Szaúd-Arábia bizalmasan jelezte, hogy fontolóra veszi európai állampapírállományának eladását, amennyiben a G7 úgy döntene, hogy lefoglalja Oroszország közel 300 milliárd dollárnyi befagyasztott vagyonát - értesült a Bloomberg. Az ügyet ismerő források szerint a királyság pénzügyminisztériuma közölte néhány G7-es tárgyalópartnerével, hogy ellenzi az ötletet.

A szaúdiak konkrétan a francia állampapírokat említették - mondta két ember a hírügynökségnek. Májusban és júniusban a G7 különböző lehetőségeket vizsgált az orosz központi bank pénzeszközeivel kapcsolatban. Végül abban állapodtak meg, hogy megcsapolják az eszközökön keletkezett nyereséget, de magukat az eszközöket békén hagyják.

A szaúdiak eurós- és francia kötvényekből álló állománya több tízmilliárd euróra tehető. Bár ez nem elég nagy ahhoz, hogy például a farnciáknak jelentős problémát jelentsen egy ennek esetleges eladása, az európai tisztviselők mégis aggódtak emiatt. Egy szaúdi tisztviselő szerint a kormánynak nem szokása ilyen fenyegetéseket megfogalmazni.

Szaúd-Arábia álláspontja megváltozott, miután a G7 országok nem sajátították ki az orosz befagyasztott eszközöket, nem világos azonban, hogy Szaúd-Arábia önérdekből cselekedett-e vagy Oroszországgal való szolidaritásból.

Szaúd-Arábia a világ legnagyobb nyersolaj-exportőre és központi bankja 445 milliárd dollár nettó devizatartalékkal rendelkezik, a szaúdi szuverén vagyonalap is közel 1 milliárd dollárnyi eszközzel bír.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
confused trader