Már nem félnek a francia politikától a befektetők
Befektetés

Már nem félnek a francia politikától a befektetők

Portfolio
Szerdán jelentős csökkenést mutattak az euróövezeti kötvényhozamok, különösen Franciaországban és Olaszországban. Ez arra utal, hogy a befektetők elkezdték leépíteni azt a politikai kockázati prémiumot, amelyet korábban a francia parlamenti választások előtt az országokhoz kapcsoltak.

A francia és német hozamok közötti különbség - amely a francia kockázatot jelzi - június végén 2012 óta nem látott magasságba, 85 bázispontra emelkedett. Azonban mostanra ez a különbség 63,5 bázispontraa csökkent, ami június 13. óta a legalacsonyabb érték.

A francia 10 éves kötvényhozam 9 bázisponttal 3,169%-ra esett vissza, miután előző nap ugyanennyivel emelkedett. Fontos megjegyezni, hogy a hozamok és az árak fordítottan arányosak: amikor az egyik nő, a másik csökken.

Németország 10 éves kötvényhozama - amely az euróövezet referenciaértéke - szintén csökkent: 6 bázisponttal 2,525%-ra esett vissza keddi emelkedés után.

Ez a június végén látott meredek emelkedés további korrekciója

- mondta Jussi Hiljanen, a SEB kamatstratégiáért felelős vezetője. Hozzátette: alapvetően normalizációról beszélhetünk.

Az európai hozamok június végén azért emelkedtek meg jelentősen, mert a befektetők aggódtak a francia szélsőjobboldal hatalomra kerülésének lehetősége miatt. Az olasz hozamok is hasonló okból nőttek: magas adósságszintjük miatt elkerülték őket a befektetők.

A választások azonban patthelyzetet eredményeztek Franciaországban, ahol meglepően erős eredményt ért el a baloldali blokk. Ez megnyugtatta a piacokat.

A kereskedők várták Powell Fed-elnök kongresszusi vallomásának második napját is. Kedden Powell azt mondta, hogy nagyobb bizalomra van szüksége az inflációval kapcsolatban mielőtt kamatot csökkentenének.

Az olasz 10 éves kötvényhozam szintén csökkent: 10 bázisponttal esett vissza 3,858%-ra. Az olasz és német hozam közötti különbség pedig 6 bázisponttal mérséklődött 133 bázispontra. Korábban ez az érték már elérte a június 10-i legalacsonyabb szintet is.

A kétéves német kötvényhozam - amely érzékenyen reagál az Európai Központi Bank kamatvárakozásaira - szintén csökkent: jelenleg 2,901%-on áll három bázispontos esést követően.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
A Skynet-teszt
Gazdaság

A Skynet-teszt

Mi alapján lehet eldönteni, hogy emberrel vagy mesterséges intelligenciával beszélgetünk?

Holdblog

Lehet még bárki Joe Biden utódja?

A hétvégén dől el, ki képviseli a demokratákat Donald Trump ellen az amerikai elnökválasztáson. Joe Biden, a jelenlegi elnök mentális állapotában egyre többen kételkednek, a... The post Lehe

Kasza Elliott-tal

Eladások

Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy hasonló dilemám, akkor veszteséggel szálltam ki több papírból, de idén más a tervem.Van

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Váratlanul blokkolták az ukránok Magyarország olajimportjának nagy részét!
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
otp bankfiók belső és külső képek, logók