Szép hozamokkal kecsegtet az ausztrál kötvénypiac
Befektetés

Szép hozamokkal kecsegtet az ausztrál kötvénypiac

Portfolio
10 százalék feletti növekedés is elérhető volt egy év alatt amerikai dollárban a privátbanki ügyfelek egyik új kedvenc befektetési területén, az ausztrál kötvénypiacon - közölte az SPB. Az ausztrál vállalati kötvények között szép számmal találhatunk amerikai dollárban denominált értékpapírokat, mivel az ausztrál cégek jelentős része amerikai dollárban adósodik el, a nemzetközi tevekénységük és a hazai deviza évek óta tartó gyengülése miatt.

Ausztrália hitelminősítése az egyik legmagasabb a világon – az S&P szerint még az Egyesült Államoknál is stabilabb, AAA besorolású –, továbbá kiemelkedően alacsony, a GDP 22 százalékával megegyező adósságszinttel, magas hitelképességgel, és komoly pénzügyi stabilitással rendelkezik. A 27 milliós Ausztrália egy főre jutó, évi 61 ezer amerikai dolláros GDP-je közelíti az Egyesült Államok évi 62,8 ezer amerikai dolláros egy főre jutó bruttó hazai össztermékét.

Az ausztrál bankszektorban, továbbá a bányatársaságok között, illetve az infrastruktúra fejlesztésében érdekelt cégeknél kiváló hitelminősítésű vállalatok kötvényei közül válogathatnak a befektetők. Ráadásul az amerikai dollárban befektetni kívánó ügyfelek még az amerikai kibocsátású értékpapírok idei évtől jelentkező plusz adóterhét is elkerülhetik az ausztrál instrumentumok segítségével - mondja az SPB Befektetési Zrt. privátbankára, Beschenbacher Kornél.

Az SPB ügyfelei körében az ausztrál bankszektorból két szereplő papírjai keresettek, melyek jelentős, kamatokkal együtt 10 százalék feletti növekedést produkáltak az elmúlt egy évben. A Macquarie Group LTD és a Westpac Banking értékpapírjait továbbra is attraktív befektetési lehetőségnek tartják a privátbanki szolgáltató szakértői.

A Macquarie Group LTD egy 25 országban működő pénzügyi szolgáltató, mely komoly növekedési lehetőségek előtt áll, és kiemelkedő hitelképességgel rendelkezik. Az S&P által befektetésre ajánlott, BBB+ hitelminősítéssel rendelkező cég kötvénye 2034-es lejárattal, 5,887 százalékos kamatozás, illetve 5,6 százalékos lejárati hozam mellett érhető el.

Befektetésre ajánlott hitelminősítéssel rendelkezik a piacvezető ausztrál bankok közé tartozó Westpac Banking is, melynek 2033-as lejáratú kötvénye 6,82 százalékos kamatozású. A befektetők a jó likviditású másodpiaci kereskedésben jelenleg névérték felett tudják megvásárolni a kötvényt, közel 5,50 százalékos lejárati hozammal.

Ausztrália a világ egyik vezető bányászati nagyhatalma, amely többek között jelentős mennyiségű aranyat, ezüstöt, platinát, palládiumot és rezet exportál. Éppen ezért a bankszektor mellett a bányatársaságok papírjai is keresettek a földrész befektetései iránt érdeklődő ügyfelek körében - mondja Beschenbacher Kornél, az SPB Befektetési Zrt. privátbankára.

A világ második legnagyobb fémipari és bányászati vállalata, a brit-ausztrál Rio Tinto amerikai dollárban denominált, 2033-as lejáratú kötvénye 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik. A papír jelenleg a névértéke 108 százaléka körül érhető el a másodpiacon, ám korábban 150 százalékon is kereskedtek vele. A Rio Tinto kötvénye 5,04 százalék feletti lejárati hozamot kínál.

Ausztrália a világ egyik legnagyobb aranytermelője, az ország egyik legjelentősebb exportcikke is az arany. Az SPB portfólióiban ezért az aranybányászattal foglalkozó, Nyugat-Ausztráliában, az Északi Területen és Alaszkában tevékenykedő Northern Star Resources kötvénye is megtalálható. A bányatársaság amerikai dollárban denominált kötvénye 6,125 százalékos kamatozással rendelkezik. A kötvény valamivel névérték felett kereskedhető, és akár már 5,70 százalék körüli lejárati hozammal megvásárolható a másodpiacon.

Az ausztrál telekommunikációs szektor szereplői gyakran alulértékeltek, főként az 5G hálózatok bevezetésének költségei miatt. Hosszabb távon azonban ezek a cégek is jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek. A Telstra Corp LTD Ausztrália legnagyobb telekommunikációs vállalata, amelynek kötvénye 3,125 százalékos kamatozással és 5,40 százalékos lejárati hozammal rendelkezik. A 2025-ben lejáró kötvény most névértéke alatt megvásárolható. 

Magas hitelminősítéssel rendelkeznek, így alacsonyabb kockázatot jelentenek a befektetők számára a Transurban Group kötvényei. Az autópályák üzemeltetésével foglalkozó cég az iparágában a világon a harmadik legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkezik, és Ausztrália mellett az Egyesült Államokban és Kanadában is üzemeltet autópályákat. A Transurban Group 3,375 százalékos kamatozással, 2027-es lejárat mellett elérhető kötvénye BBB+ hitelminősítésű, és névérték alatt kereskedhető, 5,00 százalék körüli lejárati hozammal - olvasható az SPB Befektetési Zrt. elemzésében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Hogy kerüld el a tranzakciós adót?

A kormánynak annyi a fantáziája, mint egy betonbékának. Ha pénz kell az összeomlott költségvetés foltozgatásához, akkor főleg a bankokat és a biztosítókat nyúzza, egyre jobban. (Akár rend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Von der Leyen botránya pont egy nappal a sorsdöntő szavazása előtt kapott új erőre
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
GettyImages-1754633103(2)