Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt

2018. február 12. 14:06    
nyomtatás
 
Összesen több mint 9600 milliárd forint volt tavaly a háztartások kezében lévő értékpapírok állománya, ennek több mint 55%-át az állampapírok adják. Az élénk lakossági kereslet ellenére a lakossági állampapírok tavalyi állománynövekedésének így is csak kevesebb mint feléért felelnek a magyar háztartások.

A magyar befektetési és megtakarítási piaci aktualitások kerülnek terítékre a Portfolio március 20-ai Investment, Wealth and Savings (IWS) konferenciánkon. A jegyek pár napig még kedvezményes áron vásárolhatóak!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

9600 milliárd forint fölé nőtt a háztartások értékpapírokban lévő vagyona 2017-ben, az MNB legfrissebb, decemberre vonatkozó statisztikái szerint 2017 utolsó hónapjában az állampapírok bizonyultak a legnépszerűbb kategóriának több mint 125 milliárd forintos havi tranzakcióval. Ezzel a lakosságnál lévő állampapír-állomány átlépte az 5 ezer milliárd forintot.

A befektetési alapok is nagyot mentek az év utolsó hónapjában, összesen több 45 milliárdnyi friss pénzt gyűjtöttek, mellyel a háztartásoknál lévő befektetési jegyállomány megközelítette a 4000 milliárd forintot.

Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt


Ráadásul a lakossági állampapírok állománynövekményének nagyobbik részét nem is a háztartások adták, az MNB adatai szerint tavaly összesen 846 milliárd forinttal nőtt a háztartásoknál lévő állampapír-állomány, ehhez képest az ÁKK szerint több mint 1737 milliárddal emelkedett a lakossági állampapírok állománya. Ezek alapján tavaly a lakossági állampapírok állománynövekedésének kevesebb mint fele tudható be a háztartásoknak, a fennmaradó rész más piaci szereplőknek köszönhető.

Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt


Az alábbi, 12 havi gördülő állományváltozást bemutató ábrán jól látszik, hogy a nem lakossági szereplők kezében lévő lakossági állampapír-állomány 2016 elején kezdett el felfutni. Ezzel 2015 óta először fordult elő, hogy éves visszatekintésben jobban nőtt a nem lakossági szereplőknél lévő állampapír értéke (2014 őszéig az intézményi befektetők, például alapkezelők is vehettek lakossági állampapírt, a 2015-ös gördülő számokban tehát még az is látszik). Erről a jelenségről, illetve, hogy mely piaci szereplőknél lehet a lakossági állampapírok fennmaradó része, legutóbb itt írtunk:

2017.11.30 05:35 Visszaadja a kormány a bankadó felét? Egyre büdösebb a nagy magyar sikersztori

Ezt is megértük: nem a lakosság veszi a legtöbb lakossági állampapírt


A fenti ábra esetén feltételezzük, hogy a háztartások kezében lévő állampapírok állománya teljes egészében lakossági állampapír.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium