Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyede

2019. február 9. 09:16    
nyomtatás
 
Egyelőre csak 13%-kal sikerült csökkenteni a csúcshoz képest azoknak a lakossági állampapíroknak az állományát, amelyek nem a lakosság kezében vannak. Az MNB friss statisztikái alapján december végén mintegy 1860 milliárd forintnyi lakossági állampapír volt az, ami nem a lakosságnál van, de volt ez már több is.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Az MNB friss, tavaly decemberre vonatkozó értékpapír-statisztikája alapján az állampapírok iránti kereslet egyik hónapban sem volt olyan magas tavaly, mint decemberben, a lakosság közel 157 milliárd forintnyi friss pénzt rakott állampapírokba. Ebben szerepet játszhatott az is, hogy az ÁKK decemberben megemelte az 5 éves prémium állampapír kamatprémiumát. Az inflációkövető papírok ettől függetlenül is egyre népszerűbbek a lakosság körében, amiben egyértelműen szerepet játszik az egyre növekvő infláció.

Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyede


Az adatok alapján elmondható az is, hogy bár látszódnak az ÁKK erőfeszítései annak irányába, hogy minél inkább kizárja a lakossági állampapírok piacáról a nem lakossági befektetőket, azért még van tennivaló. A forgalmazói szerződések módosítása, az önkormányzati kötvény bevezetése, a vásárlói kör korlátozása, illetve a lakossági állampapírokra szervezett visszavásárlási aukciók mind ilyen lépés volt, ennek hatására december végére 1860 milliárd forintra csökkent a nem lakossági kezében lévő lakossági állampapírok állománya, mindez viszont csak szerény, 13%-os csökkenés a tavaly első negyedév végén mért 2107 milliárdhoz képest. A lakossági állampapírok negyede tehát továbbra sem a lakosság kezében van.

Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyede


Az MNB statisztikáiból kiderül az is, hogy kevesebb mint 564 milliárd forint alá csökkent az egy hónnappal korábban még 590 milliárdot meghaladó részvényállomány a háztartásoknál, amely nagy valószínűséggel azzal magyarázható, hogy tavaly decemberben jelentősen romlott a piaci hangulat és több tőzsde is nagyobb veszteségeket könyvelhetett el.

Még mindig nem tudni pontosan, kinél van a lakossági állampapírok negyedeElőző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium