Mától él az új szabály: fél évet várhatsz a pénzedre, ha új ingatlanalapot veszel

2019. május 15. 08:27    
nyomtatás
 
Mától, azaz május 15-től kell megfelelniük az alapkezelőknek azon MNB ajánlásnak, amely szerint az új ingatlanalapok és sorozatok esetében a visszaváltási idő hat hónapra hosszabbodik, ami azt jelenti, hogy visszaváltás esetén fél évet kell várni a pénzre. A meglévő alapok és sorozatok esetében forgalmazási maximumot vezetnek be.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Többször is írtunk arról, hogy új ajánlással jött ki az MNB az ingatlanalapokra vonatkozóan, aminek a lényege, hogy az újonnan indított alapok és sorozatok esetében a visszaváltási idő minimum hat hónapra nő (T+180 nap), ami lényegesen hosszabb idő, mint a 3-4 napos eddigi piaci gyakorlat. Az MNB szerint erre azért van szükség, hogy a befektetési jegyek likviditását közelítsék az alapokban lévő eszközök likviditásához, egyfajta lejárati összhangot létrehozva.

Fontos, hogy a meglévő alapok és sorozatok forgalmazása továbbra is lehetséges lesz, azzal a kikötéssel, hogy az alapkezelőknek forgalmazási maximumot kell meghatározniuk minden olyan meglévő ingatlanalapjukra és sorozatukra, ahol a visszaváltási idő nem haladja meg a T+180 napot (gyakorlatilag tehát minden eddigi alapra).

A fenti kikötés az MNB Portfolio-nak megküldött válasza szerint azt jelenti, hogy az újonnan forgalomba hozható befektetési jegyek darabszáma mától már nem emelkedhet. Ha pedig az alapkezelő a befektetési jegyek darabszámának csökkenését követően újból megnyitja az értékesítést, azt már az eredeti forgalmazási maximum értéknél kisebb darabszámmal teheti csak meg az ajánlás szerint.

Az ingatlanalapokban lévő vagyon látványosabb felfutása 2016-ban kezdődött el, 2016 végén, 2017 első felében még volt egy látványosabb felfutás az intézményi befektetők bevásárlásaiban, de onnantól kezdve a háztartások ingatlanalapokban kezelt vagyonának növekedése szinte minden negyedévben meghaladta az intézményi vagyonnövekedést. Ennek köszönhetően tavaly év végére az 1545 milliárd forintos állomány kétharmada lakossági befektetők kezében volt.

Mától él az új szabály: fél évet várhatsz a pénzedre, ha új ingatlanalapot veszelKép forrása: Getty Images/Bloomberg

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium