szerző

Erste: látványos volt az emelkedés

Oszlay Péter
2019. január 31. 15:18    
nyomtatás
 
Erste Alapkezelő:

"A piacok az elmúlt hetekben látványosan ledolgozták a tavalyi utolsó negyedéves veszteségek egy jelentős részét. A fejlett részvénypiacok a decemberi mélypontokról mostanra már nagyjából a felét visszahozták a tavaly októbertől beinduló zuhanásnak, a feltörekvő részvénypiacok pedig - amelyek átlagban kevesebbet is estek - csaknem visszaértek a korábbi szintekre. A kötvénypiacokon a gyengébb hitelminősítésű vállalati kibocsátások teljesítményét tükröző globális index ugyancsak közel jár a tavaly szeptemberi szintjéhez, a feltörekvő piaci kötvények indexe pedig már jócskán fölé is került annak.

Erste: látványos volt az emelkedés


Érdekes módon minderre olyan környezetben került sor, ahol a megjelenő gazdasági adatok többsége inkább a pesszimista kilátásokat támasztotta alá. Az egyik legfontosabb előrejelző indikátornak tekintett beszerzési menedzserindexek - az USA kivételével - tovább süllyedtek, a kínai aktivitási adatok elmaradtak a várakozásoktól, a tőzsde cégek eredményére vonatkozó előrejelzések folyamatosan lejjebb jöttek, az amerikai gazdasággal kapcsolatos bizonytalanságot pedig a hosszan elnyúló szövetségi kormányzati leállás is növelte. Persze azért akadtak támogató tényezők is: az amerikai Fed vezetői türelmesebbnek mutatkoztak a kamatok további emelése kapcsán, a Trump-kormányzat optimistábban nyilatkozott a kínaiakkal folytatott vámtárgyalások ügyében, az olajárak pedig jelentős korrekciót mutattak a korábbi zuhanás után.

A portfólióinkban továbbra sem változtattunk részvénykitettségünkön, mivel jó esélyt látunk arra, hogy a december végén megindult korrekcióban van még tartalék. Európában az idei évre már csak 3 százalékos profitnövekedéssel számolnak az elemzők, amit nem tűnik nehéznek megugrani. De még ha ez nem is sikerül, a viszonylag alacsony értékeltségi szintek elég puffert biztosítanak. A gyenge makroadatokkal párhuzamosan az ECB idei kamatemelésére vonatkozó várakozások lassan eltűnnek és valószínűleg a bank vezetői is óvatosabb hangot fognak megütni a következő márciusi ülésen. A monetáris politika túlzott szigorításával kapcsolatos félelem az Egyesült Államokban is nagyrészt eltűnt, ami rövidtávon ugyancsak segítheti a részvényeket. További támogatást jelenthet az amerikai cégek masszív tőkerepatriálása és az ezzel összefüggő részvény-visszavásárlási aktivitás, mely várhatóan idén is jelentős tényező marad.

A kötvénypiacokon csökkentettük az amerikai high-yield vállalati kitettségünket, kihasználva, hogy a hozamfelárak meredeken csökkentek az elmúlt hetekben. Bár a piac továbbra is vonzó potenciállal rendelkezik, az átlagos lejáratig számolt hozam dollárban még mindig évi 7 százalék környékén mozog, a recessziós kockázatok esetleges további növekedésére valószínűleg elég kedvezőtlen reakciókat látnánk. Ehelyett kisebb pozíciót építettünk ki kelet-európai kötvényekben, mely egy defenzívebb eszközosztály, és a fejlett piaci kötvényekhez képest még mindig biztosít némi hozamelőnyt. A hazai kötvénypiacon az átlagnál kissé rövidebb futamidejű portfóliót tartunk, mert a kockázatok továbbra is aszimmetrikusnak tűnnek."

Erste: látványos volt az emelkedés


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egyedülálló stratégiát követ az OTP Föld Kincsei Alap (x)

A befektetések világában gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid ideig lehet megragadni. 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium