Fuldoklik az ország a készpénzben: átléptük a 6000 milliárdot

2019. január 14. 11:51  english version   
nyomtatás
 
Magyarország történelmében először 6000 milliárd forint fölé, 6117 milliárd forintra emelkedett a forgalomban lévő készpénz mennyisége 2018 legvégére, ami 18,7%-os növekedést jelent egy év alatt. Hatástalanok eddig az állam készpénzmentesítő erőfeszítései: még a tranzakciós illeték bevezetése után sem emelkedett ekkorát egy év alatt a készpénzállomány.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Megjelent a Magyar Nemzeti Bank mérlegéről szóló statisztika, amelyből kiderült, hogy
  • az egy évvel korábbi 5153 milliárról 6117 milliárd forintra emelkedett a forgalomban lévő készpénzállomány 2018 végére,
  • ez 18,7%-os növekedést jelent egy év alatt, vagyis sokkal magasabb az egy évvel korábbi 12,2%-nál és az utóbbi évek csúcsát jelentő 2014-es 17,1%-os ütemnél is.
Hogy ebből a 6117 milliárd forintból mennyi van a háztartásoknál, az majd csak a jegybank későbbi adataiból fog kiderülni. Szeptemberben 4625 milliárd volt náluk.

Fuldoklik az ország a készpénzben: átléptük a 6000 milliárdot


Számításaink szerint a tavalyi GDP közel 14,9%-át jelenti a teljes készpénzállomány, a háztartásoknál szeptember végén a GDP közel 11,3%-a volt.

Fuldoklik az ország a készpénzben: átléptük a 6000 milliárdot


Az alábbi, még a 2017-es állapotot mutató ábra tanúsága szerint a közép-és kelet-európai régió átlagánál jóval intenzívebb nálunk a gazdaság készpénzhasználata. Nálunk nagyobb GDP—arányos készpénzállománnyal az EU-ban csak Görögország, Lettország, Litvánia, Portugália és Szlovákia rendelkezett.

Fuldoklik az ország a készpénzben: átléptük a 6000 milliárdot


A nagyon magas hazai készpénzállománynak vannak az elmúlt évekre jellemző és "hagyományosabb" okai is. Újkeletű okok:
  • a nagyon alacsony kamatkörnyezet, többek között a látra szóló és a lekötött betétekre a bankok által fizetett 0% körüli kamat,
  • a tranzakciós illeték, amely megdrágította a banki szolgáltatások igénybe vételét,
  • a 150 ezer forintig díjmentes havi kétszeri készpénzfelvétel.

A készpénz népszerűségéhez a közeljövőben hozzájárulhat az is, hogy hiába szüntette meg a kormány 20 ezer forintig az átutalások tranzakciós illetéket, a bankok egy része továbbra is elkéri az ennek megfelelő díjat az ügyfelektől a kis összegű átutalásokért. Erről itt írtunk részletesebben.


Hagyományosabb okok:
  • a fekete- és szürkegazdaság magas aránya,
  • a nyugdíj és a nyugdíjszerű ellátások készpénzben történő kifizetésének népszerűsége, az idősebbek alacsony bankhasználati kedve,
  • a nem fizető lakossági adósok magas (a teljes pénzügyi rendszerben követeléskezelőkkel együtt közel 18%-os) aránya, ami miatt magas a végrehajtások elől a pénzügyi vagyonukat készpénzben elrejtők aránya is.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Elemző (PIF)
Befektetési adminisztrációs referens
Devizapiaci üzletkötő
Junior devizapiaci üzletkötő
Junior elemző/elemző (KGE)
Junior elemző (MPP)
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium