Jön az új EU-s nyugdíjtermék!

2019. június 14. 18:13    
nyomtatás
 
Az Európai Unió Tanácsa a tőkepiaci unió keretében két fontos reformról is döntött: az egyik, hogy egy páneurópai magánnyugdíjtermék (PEPP) létrehozásával kibővíti a magánnyugdíjak piacát, a másik pedig, hogy megszűnnek a befektetési alapok határokon átnyúló forgalmazása előtt álló akadályok.

Az öngondoskodási és megtakarítási piaci legforróbb témái kerülnek elő a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Részletek itt:Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Páneurópai magánnyugdíjtermék (PEPP)


A páneurópai magánnyugdíjtermékről szóló rendelet egy új típusú önkéntes magánnyugdíjterméket hoz létre. Az egész Unióban azonos jellemzőkkel bíró terméket különféle forgalmazók - például biztosítótársaságok, bankok, foglalkoztatói nyugellátást szolgáltató intézmények, befektetési vállalkozások és eszközkezelők - kínálhatják majd. Az uniós "útlevél" segítségével a forgalmazók több tagállamban is értékesíthetik ezt a terméket.

A páneurópai magánnyugdíjtermék olyan új uniós szintű megtakarítási lehetőséget nyújt a lakosságnak, amely kiegészíti az állami és a foglalkoztatói nyugdíjakat, illetve a tagállami szintű magánnyugdíj-rendszereket. Igénybevételével a fogyasztók önkéntesen kiegészíthetik a nyugdíjcélú megtakarításaikat, miközben stabil fogyasztóvédelemben részesülnek. A termék hordozható lesz a tagállamok között: a megtakarítók akkor is folytathatják a járulékfizetést, ha másik tagállamba költöznek.

2019.02.13 14:16 Aláírták: jöhet az új, EU-s nyugdíjtermék

2017.06.29 15:56 Itt az újabb nyugdíjcélú termékfajta, ha nem szimpi a mostani három

A befektetési alapok határokon átnyúló forgalmazása


A megállapodás továbbfejleszti a befektetési alapokra vonatkozó jelenlegi szabályozási keretet. A meglévő szabályozási akadályok megszüntetésével és a forgalmazási költségek csökkentésével megkönnyíti a befektetési alapok határokon átnyúló forgalmazását.

Az intézkedések különösen:
  • megkönnyítik az uniós alternatív befektetési alapkezelők számára, hogy felmérjék a potenciális szakmai befektetők érdeklődését az új piacok iránt
  • egyértelművé teszik az eszközkezelők vevőszolgálati kötelezettségeit a székhely szerinti tagállamukban
  • egységesítik a kollektív befektetési alapok kezelőire abban az esetben vonatkozó eljárásokat és feltételeket, ha úgy döntenek, hogy adott tagállami piacokon megszüntetik az alapjaik kínálatát vagy elhelyezését
  • fokozzák az átláthatóságot, és egyetlen olyan online hozzáférési pont létrehozását írják elő, ahol tájékozódni lehet a forgalmazási követelményekre és a díjakra vonatkozó tagállami szabályokról.

A további lépések


A páneurópai magánnyugdíjtermékről és a befektetési alapok határokon átnyúló forgalmazásáról szóló jogszabályokat június 20-án aláírják és ezt követően ki fogják hirdetni a Hivatalos Lapban.

Az új jogszabályok a kihirdetésüket követő huszadik napon lépnek hatályba.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egyedülálló stratégiát követ az OTP Föld Kincsei Alap (x)

A befektetések világában gyakran adódnak olyan lehetőségek, amelyeket csak rövid... 
Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium