Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért

2019. július 10. 10:40    
nyomtatás
 
Összesen 883 milliárd forintnyi MÁP Pluszt vásárolt a második negyedévben (gyakorlatilag júniusban) a lakosság, miközben az inflációkövető PMÁP-ba is nettó 110 milliárd forint beáramlott - mutatják az ÁKK ma közzétett adatai. Megvan, mely állampapírokból súlyozott át a leginkább a lakosság, ezekből összesen 426 milliárd forint távozott három hónap alatt, ami a két legnépszerűbb állampapír állománynövekedésének a 43%-a.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

2019 júniusának végén a lakossági állampapírok állománya elérte a 8217,6 milliárd forintot, ami több mint 500 milliárd forinttal haladja meg a 2018 végi értéket. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) célja, hogy 2018 végén a háztartások birtokában lévő mennyiség öt év alatt duplázódjon, és 2023 végére elérje a 11000 milliárd forintot. Az ÁKK az első félévben összességében 552,2 milliárd forintos állománybővülést realizált, mely közel 70 százaléka a finanszírozási tervben a teljes évre meghatározott mennyiségnek.

A második negyedévben a hozamkövető BMÁP-ból nettó 3,1 milliárd forint, a kétéves 2MÁP-ból nettó 170,9 milliárd forint, az egyéves 1MÁP-ból nettó 204,9 milliárd forint, a féléves FMÁP-ból pedig nettó 41,9 milliárd forint távozott.

Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért


A június 3-tól bevezetett Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) beváltotta a hozzá fűzött reményeket az ÁKK szerint. Egy hónap alatt rekordmagas, több mint 882 milliárd forintos értékesített mennyiséget könyvelhetett el az adósságkezelő. A jegyzési adatokat az ÁKK korábbi közlése alapján alábbi táblázatunk tartalmazza:

Megvan, mit adtak el a magyarok a szuperállampapír kedvéért


Ezzel egyidőben, az állampapír-portfolió racionalizálásának eredményeként, a háztartások a legnépszerűbb hat terméket vásárolhatják a forgalmazóknál június 1-je után. Ezek
  • a MÁP Plusz,
  • az Egyéves Magyar Állampapírok (1MÁP),
  • a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP),
  • a Magyar Posta hálózatában nyomtatott formában vásárolható 1 és 2 éves Kincstári Takarékjegyek, valamint
  • a Prémium Euró Magyar Állampapír (PEMÁP) és
  • a Babakötvény, melyek továbbra is kizárólag a Magyar Államkincstár fiókjaiban érhetőek el.

Az értékesítési adatok szerint az inflációkövető PMÁP népszerűsége töretlen. Ez az állampapír azok számára jelent alternatívát, akik biztos reálkamatot kívánnak elérni.

Az 1MÁP állománycsökkenésének jelentős részét okozhatta, hogy azok lejáratakor nem a megújítás mellett döntöttek a kisbefektetők, hanem vélhetően kivártak és MÁP Pluszt vásároltak. Az FMÁP és a 2MÁP lejáratok után is hasonló okokból nem újította meg a befektetéseit a lakosság - támasztja alá korábbi sejtésünket az ÁKK mai közleménye.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Új Portfolio hírlevél

Szerkesztett hírlevél - Segítség a
MIFID 2-ben

Feliratkozás
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium