Előfizetői tartalom

Nem mer rizikót vállalni a lakosság

Portfolio
A magyar lakosság kockázatvállalási hajlandóságát jól mutatja, hogy a befektetési alapokban kezelt vagyon 40 százaléka pénzpiaci alapokban van, amelyek leginkább betétet vásárolnak, miközben a régióban népszerű kötvény vagy vegyes alapok itthon nem tudtak igazán nagy részarányt elérni. A szektorban magas a vagyonkoncentráció, a 3000 milliárd forint feletti vagyon fele a 20 legnagyobb befektetési alapban van, amiből természetesen 12 pénzpiaci. A statisztikákat részletesen elemezve azt láthatjuk, hogy az alappiacon található 550-nél is több alap fele 1-5 milliárd forintos vagyont kezel, és csak 54 alap tudott 10 milliárd feletti vagyont elérni. Egy alap átlagosan 5,5 milliárd forintos méretet ért el, azonban ennél jóval alacsonyabb összeget kapnánk, ha kiszűrnénk a statisztikákból az igazán nagyra növő pénzpiaci alapokat, amelyből a két legnagyobb 550 milliárd forintos vagyont tudhat magáénak.

A magyar befektetési alappiac ebben az évben 20. évfordulóját ünnepli, ennek kapcsán a BAMOSZ és a Portfolio.hu egy közös díjátadót tart ma este. A jeles esemény felvezetéseként egy cikksorozatot közlünk, amelyben a szektor elmúlt két évtizede elevenedhet meg előttünk, megnézzük, hogy honnan indultunk, illetve hova jutottunk el az első alap 1992-es elindulása óta.Kapcsolódó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés