Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást

2019. június 7. 16:57    
nyomtatás
 
Május 29. óta, azaz bő egy hét leforgása alatt 293,9-ről 282,1-ig, azaz közel 12 egységgel esett a dollár árfolyama a bankközi piacon és ilyen intenzív, 4%-os, forintszárnyalásra csak ritkán van példa.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

A legutóbbi hasonlóan gyors forinterősödés tavaly augusztus 15. és 28. között volt, amikor 288-ról 275,8-ig bukott a zöldhasú jegyzése a bankközi piacon (4,3%-os forinterősödés), előtte július 2. és 9. között, azaz egy hét leforgása alatt 285-ről 273,8-ig (szintén 4%-os forinterősödés). Azt megelőzően pedig egészen a 2017. december 19. - január 5. közötti periódusig kell visszanéznünk, amikor 267,6-ról 255,2-ig, azaz 4,4%-kal szárnyalt a forint.

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást


A mostani gyors forinterősödésnek kettős oka van: egyrészt a forint az euróval szemben a történelmi mélypontot közelítő szint körül billegett május végén, és háromszor is nekifutott a 327,5-nél húzódó technikai akadály (felfelé) áttörésének az árfolyam, de nem sikerült. Így feltehetően tömegesen kezdték zárni a befektetők a korábban nyitott, a forint gyengülésére játszó pozíciókat, ami erősítette a forintot. Emellett a dollár nemzetközi megítélésében is fordulat volt: a Trump-féle kereskedelmi háború fokozódása és annak reálgazdasági áldozatai miatt a piac elkezdett egyre hamarabb bekövetkező egyre több idei Fed kamatvágást árazni, így esett a zöldhasú. Nyilván a Fed közelgő kamatvágásának esélye javítja a feltörekvő piacok megítélését (relatív vonzerejét is), így ez is táplálhatta a forint erősödését. Összességében tehát az USD/HUF mindkét "lába" úgy mozdult meg, hogy az támogatta a forint ritkán látott gyors erősödésének kibontakozását.

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalást


Amennyiben a régiós devizákkal együtt vizsgáljuk azt, hogy a forint dollárral szembeni erősödése mennyire volt intenzív: azt látjuk, hogy a május 29. óta látott szárnyalás tényleg intenzívebb, mint amit a cseh korona és a lengyel zloty produkált a zöldhasúval szemben, de elmarad attól, mint amit a jóval nagyobb kilengéseket produkáló török líra mutatott be másfél hét alatt.

Látványos fordulat a forintnál - Ritkán látunk ilyen szárnyalástCímlapkép forrása: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium