Na ez már az összeomlás fázisa Törökországban

2018. augusztus 9. 19:20    
nyomtatás
 
A csütörtök esti kereskedésben tovább fokozódott a török líra zuhanása: már 5% feletti a mozgás mértéke tegnap estéhez képest a dollárral szemben. Ekkora egynapi esésre 2008 óta nem volt példa, így nyugodtan mondhatjuk, hogy ez a rendkívül begyorsuló mozgás már a gazdasági összeomlás előjele, pontosabban a válság kialakulásához nagyban hozzájárul. A forint is 321-ig esett az euróval szemben a líra mélyrepülése hatására az esti kereskedésben.

2018.08.09 18:10 A forint is megijedt a rubel és a líra hanyatlásától


Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Kérje demószámláját még ma!

Miután röviddel ezelőtt átlépték a dollár/török líra jegyzések a lélektanilag fontos 5,50-es szintet, hirtelen tovább gyorsult a líra esése és 5,56-ig ugrott az árfolyam, azaz

augusztus eleje óta (4,92-n kezdte a hónapot az árfolyam) 13%-os a líra zuhanása, tavaly év végéhez képest (3,79-en zárt) 46%-kal kerül többe a dollár, egy évvel ezelőtthöz képest pedig (3,54-nél járt az árfolyam) 57%-os a líra zuhanása. Ha valaki most megy törökországi nyaralásra és esetleg még nincs lefoglalva semmilyen tétel ebből, kifejezetten olcsó lehet a pihenése.

Na ez már az összeomlás fázisa Törökországban


A török lírát ma nagyon megviselte, hogy a hírek szerint eredménytelenül tért vissza Ankarába Washingtonból az a török tárgyalódelegáció, amely a két ország közötti legújabb feszültséget (amerikai lelkipásztor házi őrizetbe került Törökországban) igyekezett volna elsimítani, illetve a készülő amerikai szankciókat igyekezett volna enyhíteni.

A török cégek jelentős dollárhitelei miatt ekkora és ilyen gyorsan bekövetkező árfolyamesést már eleve nehéz kigazdálkodni, másrészt a líra mélyrepülése miatt előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz az újabb jelentős török jegybanki kamatemelés (noha a török elnök ezt nagyon nem akarná), az pedig a gazdasági aktivitást fogja majd vissza a 15% fölé gyorsuló infláció mellett.

A török gazdaságnak jelentős, 5% feletti GDP-arányos folyó fizetési mérleg hiánya van, ami a friss kormányzati előrejelzések szerint remélhetőleg 4%-ra süllyed majd jövőre. Még az is nagyon magas deficit lenne és ez most az egyik legfőbb aggodalom a piacokon, hiszen azt jelenti: erősen rá van szorulva a külső forrásokra az ország. Közben részben az amerikai szankciók, részben a romló gazdasági kilátások miatt kérdéses, hogy ez a külső forrás milyen feltételekkel hajlandó finanszírozni a török deficitet. Egy ekkora líraesés jelentősen növeli a kemény gazdasági földet érés esélyét, igaz a török gazdasági és pénzügyminiszter még ma is azt vázolta, hogy 3-4% körüli gazdasági növekedés várható jövőre is.

A török gazdasági miniszter a Reuters cikke szerint várhatóan holnap, azaz pénteken fogja bemutatni legfrissebb gazdasági tervét. Erre érdemes lesz majd figyelni.


Arról, hogy mi is zajlik Törökországban és mi a legutóbbi amerikai-török feszültség háttere, éppen tegnap írtunk nagyobb anyagot:

2018.08.08 16:02 A szemünk láttára verik szét Törökországot - Nagyon nagy bajban vannak Erdoganék

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium