Előfizetői tartalom

Gyenge forint mellett nincs lehetőség kamatcsökkentésre

Portfolio
Komoly akadályként jelentkezhet az irányadó kamatok csökkentésében a forint árfolyamának legutóbbi gyengülése. A jegybank által az inflációs cél (jövő év végére 4.5% +-1%) teljesüléséhez kívánatosnak tekintett 245-250 Ft-os euróárfolyamtól igen messze vagyunk, a jegyzések jelenleg 257 Ft körül alakulnak. A vártnál gyengébb forintárfolyam miatt az importált inflációs hatások oldaláról az előzetesen elképzeltnél kedvezőtlenebb folyamatok mutatkozhatnak. Segítség az inflációs cél teljesítéséhez az olajárak csökkenése és az ehhez, valamint az egyre mérsékeltebb világgazdasági növekedéshez kapcsolódó nemzetközi dezinflációs trend, valamint az euró esetleges erősödésének oldaláról jelentkezhet.

Általános bizalmatlanság, csökkenő kockázatvállalási kedv A forint legutóbb tapasztalt gyengélkedése egyértelműen a feltörekvő piacok iránti általános bizalmatlanság növekedéséhez köthető. A kockázati szint növekedését jól mutatja a feltörekvő piacokon kibocsátott állampapírok hozamainak amerikai államkötvényekhez viszonyított hozamfelár (EMBI+ spread)...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés